Nieuws

Ingrid werkt al 41 jaar bij Maxis: ‘Zeshonderd man personeel in die tijd, en een rij van 40 kassa’s’

“Ik was 23 denk ik, het was 1978, ik had kleine kinderen en wilde in de avonduren wat bijverdienen. Zo kwam ik hier. Ik kon terecht als vakkenvuller bij Albert Heijn, samen met allemaal studenten. Wat heb ik gelachen in die tijd. We hielden mekaar altijd een beetje voor de gek. Ze vonden mij burgerlijk natuurlijk, met m’n kinderen.”

Ingrid Schouten (65) kijkt met blije ogen de hal in. Ze werkt al 41 in dit pand, precies waar ze nu staat. Ze woont in Muiden, ‘lekker dichtbij’, en kan uren vertellen over wat ze allemaal voor moois heeft meegemaakt. 

“Het was toen een hele grote hal, die liep van wat nu Burger King is tot ongeveer Pet’s Place, Waar we nu staan was het magazijn. We hadden een restaurant, mode, hardwaren, een bakkerij, drogisterij, speelgoed, tv’s, koelkasten, je kunt het zo gek niet bedenken of het was er. Buiten was dan nog een rij van kleine winkels, zoals een tabaksshop en een reisbureau. Met zeshonderd man personeel in die tijd, en een rij van veertig kassa’s.”

Maxis was uniek, vertelt Ingrid. “Van heinde en verre kwamen mensen, uit Maastricht en uit Groningen, hele bussen vol. Op een gegeven moment kwam er een sjeik met z’n hele entourage. Twee van de veertig kassa’s werden speciaal voor hem op dollar gezet. Hij kocht voor een vermogen aan spullen, alleen al voor 6000 gulden aan speelgoed voor z’n zoontje. Dat was heel bijzonder om van dichtbij mee te maken.”

Op een gegeven moment werd de weidewinkel overgenomen, herinnert ze zich. Maxis heeft verschillende eigenaren gehad en werd uiteindelijk de Maxis die het nu is. “Ik ben al die tijd gebleven. Na mijn vakkenvultijd ben ik beveiliger geworden, ik kreeg een pak en alles aangemeten. Toen kwam ik op de klantenservice, dat was ook zo’n leuke tijd. Het was mijn sport om boze mensen toch blij naar huis te krijgen. Nou dat lukte me, hoor.”

Daarna is Ingrid nog telefoniste geweest en sinds twaalf jaar werkt ze bij de servicebalie van Albert Heijn. “Ik noem het een betaalde hobby, ik vind het werken zó leuk. Hele generaties heb ik zien opgroeien. En ik heb veel lol met mijn collega’s, ook die van de andere winkels. Het is voor mij een soort familie geworden. Nee, ik heb er nog lang geen genoeg van.”

Winkelcentrum Maxis Muiden werd geopend in 1972, als eerste en enige weidewinkel – een grote op zichzelf staande winkel buiten de bebouwde kom – van Nederland.