Kunst en Cultuur in Oost

Indische Buurt Festival, lichtpuntje in dieptriest festivalseizoen

We mogen alweer enige tijd naar het café en de musea stromen vol. Hier en daar moeten we een QR-code scannen en wat pijlen volgen, maar langzaamaan kunnen we ons sociaal-culturele leven toch echt weer oppakken. Helaas blijft de evenementensector zwaar achter op de rest. De meerdaagse festivals die de zomers tot een feestje maken zijn nog steeds niet toegestaan. 

Ook kleinere initiatieven kunnen niet altijd doorgang vinden. Als je de website van de Rijksoverheid raadpleegt, zie je door de regels de wet niet meer. Combinaties van termen als doorstroomlocaties, corona toegangsbewijzen, eendaagse en meerdaagse evenementen, met en zonder vaste zitplaats, binnen of buiten maken het een enorme puzzel als je wat wilt organiseren. Je wordt er als organisator moedeloos van. Maar in Oost is er op zaterdag 4 september een lichtpuntje: het Indische Buurt Festival.

Het festival is een echt buurtfeest. “Het evenement wordt al twaalf jaar georganiseerd door buurtbewoners en is vrij toegankelijk,” vertelt coördinator René Janssen. “Vorig jaar was het online, maar dit jaar mag het met enige aanpassingen weer op straat. Het festival is naar het Timorplein verplaatst en het wordt omheind. Er mogen maximaal 750 bezoekers met een verplicht corona toegangsbewijs naar binnen en dan gelden er geen beperkende regels.”

Het thema is ‘samen verder’. “We proberen met ons festival buurtbewoners die moeilijk toegang vinden tot de formele instanties in contact te brengen met de vele buurtinitiatieven in de Indische Buurt,” vertelt Janssen. “Juist nu, tijdens alle coronaperikelen, hebben zij het lastig. Op de initiatievenmarkt verzamelen we alle krachten in de wijk. Zo kunnen mensen hier op een laagdrempelige manier mee kennismaken.”

Verder is er een poppenkast en een fanfare en wordt er een modeshow en een cultuurtour gehouden. Er is een muziektuin en je kunt scharrelen over de kunststraat. Wie weet tik je nog een echt meesterwerk op de kop. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat we weer met zijn allen samen ongedwongen kunnen feestvieren. We hebben er lang op moeten wachten, maar het lijkt er nu toch echt aan te komen. Samen verder!