Nieuws

Indische Buurt als mekka van klassieke muziek

’s Ochtends vroeg, iets over acht. Behalve hun schooltas zeulen kinderen een viool, cello of trombone mee naar school. Anderhalf uur later zijn het volwassenen die haastig op de fiets met hun instrument voorbij scheuren. Waar ben ik? In Amsterdam-Zuid bij het concertgebouw? Nee, dit is de Indische Buurt anno 2016.

“Het is misschien een beetje uit de hand gelopen”, giechelt Tineke Bouwes van Klassiek rond de Klas aan de telefoon. “Het viel ons op dat er een groep kinderen is met heel veel kansen op muziekles en een groep zonder kans. Daarom zijn wij zes jaar geleden samen met het Concertgebouworkest begonnen met gratis muzieklessen na school.”

Het Leerorkest, dat in Zuidoost al tien jaar muziekles geeft tijdens schooltijd, wilde graag naar de Indische Buurt. “Alle kinderen van groep 5 tot 8 van de Valentijn-, Insulinde- en JP Coenschool krijgen les. Fanatieke leerlingen mogen na schooltijd bij ons door. Met Klassiek rond de Klas hebben we zelfs een echte opera gemaakt.”

Mirte Moes is projectleider van het Leerorkest, waaraan in de Indische Buurt zo’n driehonderdvijftig kinderen meedoen. “Het leerorkest is gestoeld op het symfonieorkest”, vertelt Moes. “Bij ons dus geen gitaar, keyboard en drums maar klarinet, harp en slagwerk.” Alle instrumentengroepen zijn verdeeld over drie scholen. Regelmatig komen ze samen en zo ontstaat er een orkest.

“Mijn leerlingen uit groep zeven zijn echt goed!” zegt fagotjuf Stefanie Liedtke enthousiast. Op de Valentijnschool pakken Maira, Odaycha, Jonathan en Ayman geroutineerd hun fagot uit. Even later vullen snorrende geluiden het lokaal. Of ze ooit van de fagot gehoord hadden? Alle vier schudden ze het hoofd. “Ik wilde eerst liever cello of klarinet maar nu zou ik nooit meer terug willen”, verzekert Ayman. “Wij houden van dit mooie lage geluid!” glundert Maira.

Veel kinderen zijn enthousiast. Toch zijn er weinig die na groep 8 doorgaan. “Er zijn nog niet echt aansluitende initiatieven in het middelbaar onderwijs”, weet Moes. “Dat is best jammer.”

Gelukkig is er voor talenten vanaf september het nieuw opgerichte Amsterdam Youth Philharmonic, waarin middelbare scholieren hun tanden in echte symfonieën zullen zetten. Waar dat orkest gaat repeteren? U raadt het al: in de Majellakerk, het onderkomen van het grootste orkest van de Indische Buurt: het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Door Pieter-Bas van Wiechen

Lees ook:
De Majellakerk in de Indische Buurt (26-03-2012)