Nieuws

‘Ik trek me niks aan van VT Wonen-interieurs’

Aan de Ringvaart, verscholen achter een gordijn van mooi verzorgd wild groen, staat het huis van Marjan en haar gezin. Het is een voormalige fotozaak, ‘Van Olsthoorn, een begrip in de buurt’. Er waren toen veel meer winkels op de kade. Binnen is het rommelig maar gezellig, buiten scharrelen kippen, patrijzen en kwartels. “Die vogels zijn een hobby van mijn man.”

Elementen uit de winkel hebben ze behouden, zoals de glas-in-loodramen. Verder is het interieur een beetje bij elkaar geraapt. “Waar wij ons prettig bij voelen. We zijn allemaal een beetje rommelig.” Marjan krijgt echt weleens een aanval van opruimen, maar niet de hele tijd. “Je ziet veel van die VT Wonen-interieurs, maar daar heb ik me nooit wat van aangetrokken.”

In 1978 waren Marjan en haar man op zoek naar woonruimte – er heerste toen woningnood – en kwamen ze via een kennis in dit huis. “Het verkeerde in hele oude staat. In de loop der jaren hebben we alles gerenoveerd.”

Ze tuurt naar buiten. “We hebben de buurt heel divers zien worden. Toen woonden er alleen maar oude mensen. Nu zijn wij oud en worden onze buren jong. In zomer liggen ze in bikini aan de kade, en wordt buiten op laptops gewerkt.” Waarmee ze wil zeggen: “Het leven is veel meer naar buiten gericht.”

Ze houdt van deze plek, zielsveel. Toch verhuist het gezin eind dit jaar naar Noord. “Je hebt ook zorgen van zo’n groot huis, er is zoveel onderhoud. Het nieuwe huis is een heel stuk kleiner, maar heeft een grote tuin.” Daar verheugt ze zich op. Maar? Een zucht. “Ik weet niet hoe dat moet met al die spullen. We kunnen lang niet alles meenemen. En wegdoen is zonde.”

Transvaalbuurt
Marjan (57) met Jan (60), zoon Rik (24) en dochter Amy (22)
Type woning: koopwoning, drie etages
Woonoppervlak: 60 m2 per verdieping, we verhuren de 1ste
Fijnste plek: eerst de woonkamer, dan het dakterras

Binnenkijken bij een buur
In Oost is het veelzijdig wonen. Vinex-, volks- en waterbuurten lopen hier kriskras door elkaar. De mensen vinden dat nog leuk ook. Maar hoe wonen zij? In Leef! enkele portretten. Lees meer delen uit de serie.

De tuin met veel groen, kruiden en natuurlijk de volière. “De buren zeggen: wat zal het stil worden als jullie weggaan.”
De tuin met veel groen, kruiden en natuurlijk de volière. “De buren zeggen: wat zal het stil worden als jullie weggaan.”