Sport

“Ik heb echt mijn focus nodig, anders lig ik in het water”

De handstand, een bruggetje, downward facing dog – op een supboard, drijvend op het water. Bij M&M SUP kun je het leren.

Het is zondagochtend. De zon schijnt, het water kabbelt rustig en de kleurige supboards liggen al klaar op het strand van Blijburg. Perfecte omstandigheden voor de eerste yogales van dit seizoen. Er staan zes deelnemers klaar, stuk voor stuk vrouwen. Veronique (27) uit Oost volgde vorig seizoen haar eerste les. “Ik wilde eens iets nieuws proberen. In het begin dacht ik: yoga op een supboard, dat is toch onmogelijk? Maar het viel me alles mee. En af en toe ervaar ik zelfs een zenmoment.”

Deborah Hoeks is een van de initiatiefnemers van de yogalessen op het supboard. Ze was op een avond aan het suppen op de Amsterdamse grachten toen ze de neiging kreeg om ondersteboven op haar plank te gaan staan. “Het lange, stabiele board nodigt daar echt toe uit, vond ik. En ik dacht: ik wil zo yogalessen gaan geven. Pas daarna kwam ik erachter dat dit al bestaat, in Amerika is het redelijk groot. Ik werd benaderd door Morene Dekker van M&M SUP, die precies deze les wilde opstarten en hier een docente voor zocht.”

De les start met een stuk suppen. Iedereen staat op een board en haalt de lange peddel aan weerskanten van het board door het water. Bij wijze van warming-up. Om één te worden met het board, dat speciaal ontwikkeld is voor yoga. Het voelt, met zijn zachte en stroeve toplaag bijna net zo aan als een yogamat.
Na een kleine tien minuten is iedereen terug en worden de boards met een touw aan de kant vastgezet. De yogales kan beginnen. De deelneemsters staan op handen en knieën, op één hand en één knie, en later ook rechtop. Een wijde spreidstand, het hoofd naar beneden en opzij gedraaid, één arm in de lucht. En dan: plóns. Een van de vrouwen verliest haar evenwicht en valt in het water. Lachend klimt ze weer op het board.

“Yoga is loslaten, en yoga op het water nóg veel meer,” vertelt Deborah. “Het board beweegt, het weer is veranderlijk, je drijft soms tegen elkaar aan. Het zijn allemaal factoren die je niet kunt controleren. Je moet in het moment zijn. En met relatief simpele houdingen kun je dan al je aandacht volledig naar binnen brengen.”

Na afloop van de les stapt Veronique met een grote glimlach het water uit. “Het was super! Ik ben nu zo relaxed. Op een yogamatje kijk ik vaak om me heen, maar hier heb ik echt mijn focus nodig. Omdat ik anders in het water lig. Hierdoor kom ik veel makkelijker tot mezelf. Een van de fijnste oefeningen vind ik de handstand. Nu lukte het nog niet, maar ik vind het wel iets om naar toe te werken. Ik ga zo een seizoenskaart kopen, dus deze zomer zal het me vast een keer lukken. Toch?!”

Iedere zondagochtend is er van 11.00 tot 12.00 uur SUP yoga. Workshops op aanvraag mogelijk. Meer info: www.mm-sup.com.