Nieuws

IJburg krijgt een bieb

Het is flex, zoals veel op IJburg flexibel moet zijn. Maar in een leegstaande ruimte aan de Talbotstraat komt toch echt een serieuze bibliotheek. Zo’n vijfentwintig vrijwilligers zijn al druk bezig met het verzamelen en invoeren van boeken en het inrichten van de ruimte. Om helemaal klaar te zijn voor de opening op woensdag 10 april. Lid worden kost een tientje. Alle steun is welkom.

Er staan nu al bijna tweeduizend boeken ingeschreven, stuk voor stuk ingevoerd in de digitale catalogus op halloijburg.nl. Ongekend veel. En à la OBA eigenlijk, waar je net als hier ook vooraf online kunt zien of het boek dat je wilt lezen beschikbaar is. In de leeszaal zijn de boeken gerangschikt op genre, op taal, et cetera. “Het wordt netjes. Net echt eigenlijk,” lacht Joris Vermeulen, initiator.

In de bieb komt een leeszaaltje met kranten en tijdschriften. En een copyshopje, waar je voor een klein bedrag kunt printen en kopiëren. Koffie en thee is beschikbaar, mits je lid bent. Vermeulen: “De flexbieb is een ontmoetingsplek, voor iedereen, en vijf dagen per week gemiddeld acht uur per dag geopend.”

Er zit ook een recycling concept achter, zegt hij. “Boeken krijgen op deze manier een tweede leven. Mensen hebben vaak heel veel boeken in huis waar ze niks meer mee doen.”

Op termijn, waarschijnlijk in de zomer, gaat de flexbieb samenwerken met de al bestaande kinderbibliotheek Lees je Blauw. Daar leent de ruimte aan de Talbotstraat zich prima voor, want hij is lekker ruim en licht. Het initiatief wordt gesteund door De Key, die de ruimte voor een vriendelijke prijs verhuurt, en door corporaties De Alliantie en Ymere.

De flexbieb, Talbotstraat 46, is open vanaf woensdag 10 april (officiële opening door stadsdeelwethouder Jeroen van Spijk die dag om 19.00 uur). Lid worden kost 10 euro, ouderen en stadspashouders krijgen korting en kinderen tot 7 jaar lenen gratis.
Heb je boeken over? Breng ze gerust langs of mail naar ijburg@flexbieb.nl. De Volkskrant doneerde al een complete, gloednieuwe collectie ‘verboden boeken’. Alle info vind je op Facebook ‘Flexbieb’.