Nieuws

IJburg geteisterd door straatroven. Politie: ‘We willen niet iedereen over een kam scheren’

In de afgelopen twee weken vonden er op IJburg diverse straatroven plaats, onder meer in het Diemerpark, de Zwanebloemlaan en de Frans Dietrich Kahlenbergstraat, waarbij bijvoorbeeld iPhones en laptops zijn buitgemaakt. In een aantal gevallen was er sprake van minderjarige daders en slachtoffers, bij tenminste één overval zijn messen gebruikt. In de wijk is onrust ontstaan, en de plaatselijke sportclubs adviseren hun leden niet meer alleen door het Diemerpark te fietsen. We vragen de politie Amsterdam hoe het zit.

Klopt het dat het aantal straatroven op IJburg toeneemt?
“Ja dat klopt, het aantal straatroven op IJburg is recent nogal toegenomen. Het betreft gelukte en mislukte pogingen.”

Wat doet de politie?
“We zetten hier zeker op in. Wat we precies doen kunnen we niet publiek maken, maar er wordt wel degelijk actief politie ingezet. En vorige week is er voor de buurt een voorlichtingsmiddag georganiseerd.”

Wat zijn het voor gasten die dit doen?
“Het gaat in een aantal gevallen om minderjarige daders. Maar we weten het niet precies omdat we niet alle daders in beeld hebben, niet alle zaken zijn opgelost. We zijn dan ook voorzichtig met een daderprofiel, willen niet iedereen over een kam scheren.”

Wonen er veel probleemjongeren op IJburg?
“IJburg is een jeugdige omgeving. Hoeveel probleemjongeren er zijn is niet in kaart gebracht. We vinden het ook heftig om te zeggen: er zijn probleemjongeren. We bekijken het per incident.”

Is het handig geweest het politiebureau in de wijk te sluiten? 
“De inzet op straat is gelijk gebleven. Intussen staat er een nieuw politiebureau gepland op Zeeburgereiland.”

Zie je iets verdachts? De politie is te bereiken via telefoonnummer 0900-8844.

Afbeelding (via twitter):
Via lichtborden, zoals hier bij het Theo van Goghpark, waarschuwt de politie voor straatrovers. Met Snel gezien is snel gejat wordt bedoeld: houd je waardevolle spullen uit het zicht, in je zak.