Nieuws

IJburg: Bediening van de sluizen, hoe werkt het ook weer?

Dankzij de vakantie is het deze weken extra druk bij de sluizen op IJburg.
Een goede aanleiding om alle watersporters nog even te herinneren aan hoe het ook alweer werkt met de bediening van die sluizen. Wil je met je schip naar binnen of naar buiten, houd dan rekening met het volgende:

– Centrale bediening
De IJburgse sluizen worden bediend vanuit het sluishuis aan de Bert Haanstrakade, in het vaarseizoen iedere dag van 8 uur ‘s ochtends tot middernacht. De sluismeester heeft zicht op de sluizen via een aantal beeldschermen, die verspreid in de bedieningskamer staan opgesteld. Zeven schermen voor de sluis op Steigereiland, zes voor de Nijlpaardsluis, zes voor de sluis bij de haven, en sinds 13 augustus ook een aantal schermen voor de nieuwe sluis 124. Vanuit het sluishuis heeft de sluismeester ook ‘live’ zicht op de sluiskolk en op de schepen die buiten liggen. Bij iedere sluis is er ook nog een geluidsinstallatie, waarmee de sluismeester de schippers zonodig kan aanroepen.

– Neem de tijd
Het openen en sluiten van de sluisdeuren, het bedienen van de brug en het bedienen van de sluislichten gaat allemaal elektronisch, waarbij de sluismeester zelf de knoppen bedient. Dit hele proces vergt van de sluismeester de volle aandacht, zodat hij of zij kan ingrijpen als dat voor de veiligheid nodig is. De bediening door één man (of vrouw) betekent wel dat als hij met de ene sluis bezig is, de andere sluis even moet wachten.

– Bellen als je voor de sluis ligt
Als je vanuit het IJmeer de haven in of uit wilt, dan is het de bedoeling aan te leggen bij de aanlegsteiger voor de sluis, het remmingwerk genoemd. Aan het eind van het remmingwerk is een bel, waarmee je de sluismeester waarschuwt dat je geschut wilt worden. Een keer op de bel drukken is genoeg. De sluismeester ziet het schip ook liggen op zijn beeldscherm. Zodra hij klaar is met de vorige klant zal hij het rode licht op rood/groen zetten, ten teken dat je aan de beurt bent. Hetzelfde geldt voor de Nijlpaardsluis en sluis 124.
Aangezien het IJmeer bij de sluis naar de haven soms erg ruw is en de luwtedam daar (nog steeds) ontbreekt, is afgesproken dat wie hier niet op de bel kan of wil drukken ook bediening kan aanvragen via de marifoon (VHF kanaal 84) of telefonisch op nummer 020 4165815.
Dringend verzoek van de sluismeester:  maak van marifoon of telefoon alleen gebruik als je met je schip voor de sluis ligt.  Sommige mensen bellen al als ze nog thuis of elders zijn. Dat heeft geen zin en lijdt de aandacht van de sluismeester onnodig af van zijn werkzaamheden voor schepen in de sluis.

– In- en uitvaren uitsluitend bij groen licht
Bij groen/rood licht moet een schipper altijd wachten. Ook al staat de sluisdeur al open. Er kunnen immers nog boten in de sluis liggen die er nog uit moeten. Pas bij groen is de sluis vrij en mag je doorvaren. Let wel: de beroepsvaart zoals de Sailboa heeft altijd voorrang.
En luister naar de instructie van de sluismeester via de speaker: hij heeft de regie over de sluis.