Oost in Bedrijf

Ieder kind heeft recht op kinderopvang

Het combineren van gezin en werk is een pittige klus. Nog maar twintig jaar geleden waren veel moeders overdag thuis en kinderen speelden met hun buurkinderen. Tegenwoordig zijn de speeltuinen door de week leeg en zijn beide ouders vaak druk aan het werk. Meer dan ooit is de rol van kinderopvang essentieel geworden bij opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Daarbij is het van belang dat het dagverblijf een warme, begripvolle en aanmoedigende omgeving is. Kinderen leren er door samen spelen hun sociale vaardigheden.

De kwaliteit van kinderopvang is terug te zien in de werkwijze. Jonge kinderen leren anders dan oudere schoolgaande kinderen en volwassenen. KinderVilla zorgt ervoor dat kinderen al van kleins af aan spelend leren. Baby’s bijvoorbeeld, laat je kennismaken met de wereld door hun telkens de kleine dagelijkse dingen te benoemen. Zoals het elkaar gedag zeggen bij binnenkomst. Het lijkt iets kleins, maar hier begint het sociale leven al. Het kind voelt zich welkom, gezien en maakt onderdeel uit van een groep. Daar zal het later op school veel profijt van hebben.

Bij KinderVilla krijgen alle kinderen de kans om op hun eigen tempo te leren: veel oefenen, steeds opnieuw, samen en individueel. Zo leren ze sociale vaardigheden en zelfregulerend gedrag (eerst denken, dan doen). Deze elementen zijn bepalend voor het uiteindelijke schoolsucces. Spelend leren zorgt ervoor dat een kind aansluiting vindt bij alle soorten onderwijs, waardoor het een grotere kans heeft op geluk in de rest van zijn leven.

In de huidige maatschappij hoort elk kind recht te hebben op kinderopvang, net zoals het recht heeft op onderwijs. Deze twee zijn tegenwoordig niet meer van elkaar los te koppelen.

Voor meer informatie over onze kinderdagverblijven en naschoolse opvang, zie kindervilla.com.

Lees ook:
Techniek essentieel bij opvoeding jonge kinderen (10-06-2014)
KinderVilla’s peutergroep voor driejarigen goed voor ontwikkeling (04-06-2014)