Oost in Bedrijf

KinderVilla’s peutergroep voor driejarigen goed voor ontwikkeling

Kinderen die 3 jaar of ouder zijn hebben andere ontwikkelingsbehoeftes dan jongere kinderen. De eerste jaren leer je anders, ben je vooral bezig met lichamelijk groeien en je eigen ontwikkeling. De groei stabiliseert zich een beetje als je tussen de 3 en 4 jaar oud bent. Je lijf en evenwicht zijn meer in proportie en je wiebelt iets minder, waardoor je energie overhoudt om bijvoorbeeld om je heen te kijken. Jouw rol met anderen wordt belangrijker.

KinderVilla mede-opvoeders weten dit maar al te goed. Hun kracht is dat ze al spelend het dagelijks leven combineren met leren. Want dan leren kinderen het snelst en onthouden ze het ook het beste. Ze gaan dagelijkse dingen herkennen en raken er vertrouwd mee, ze voelen zich veilig.

Spelend leren gaat vooral in het voordoen van alles, waarbij de kinderen zelf ontdekken wat bijvoorbeeld open en dicht is. Door naar de deur te lopen, en deze open en dicht te doen, wordt het leren levendig gemaakt. Tegelijkertijd vertelt een begeleider waarom deuren open en dicht gaan, wanneer je dit doet en hoe je dit doet. Door (samen)doen en oefenen leren kinderen normen en waarden en worden alle zintuigen geprikkeld. Alleen aan tafel zitten met plaatjes van open/dicht, groot/klein is veel minder leuk voor 3+kinderen dan op ontdekking uit te gaan. Samen dóen heeft veel meer impact, die beter wordt onthouden.

Het benoemen door de mede-opvoeder wat kinderen zeggen en wat ze doen de hele dag is één van de zes schalen van de kwaliteitsmeting (NCKO) die KinderVilla ieder jaar doet op al haar vestigingen. Dit heet Ontwikkelingsstimulering en Begeleiden van interacties tussen kinderen. Kinderen zijn heel goed in het samen spelen en het samen ontdekken, dus laat hen dit ook vooral samen doen. Op school moeten ze straks al zo veel alleen doen en uitzoeken. KinderVilla heeft op verschillende vestigingen aparte 3+ groepen ingericht. Maar ook de horizontale groepen bieden 3+ activiteiten aan door leeftijdsgericht werken. Of een kind nu in een 3+ groep zit of in een horizontale groep met 3+ activiteiten geeft hetzelfde effect. Alleen is de werkwijze iets anders.
Voor meer informatie: www.kindervilla.com.

1 Reactie

 1. Mijn beide dochters zitten al vanaf het begin op de Kindervilla .
  Een erg leuke kinderopvang en nu inmiddels op de nso.
  Het fijne is dat ze met je meedenken als je bv een dag wil ruilen.
  Vaak is dat geen probleem!
  Voor d rest doen ze veel leuke dingen gaan vaak op pad
  En koken ook soms met elkaar.
  Kortom erg blij mee!

Comments are closed.