Nieuws

HvA moet komende jaren fors bezuinigen, banen en opleidingen mogelijk in gevaar

Door teruglopende inschrijvingen, uitval van studenten, hogere lasten voor energie en gestegen loonkosten moet de Hogeschool van Amsterdam volgend jaar 37 miljoen euro besparen. Komende drie jaar verliezen zo’n vijfhonderd personeelsleden en freelancers hun baan. De toekomst van sommige opleidingen is onzeker.

December vorig jaar stemde de centrale medezeggenschapsraad (CMR) in met de begroting voor 2024 van het College van Bestuur (CvB), die over de bezuinigingen schrijft “dat dit niet altijd even makkelijk is en op sommige plekken echt pijn doet”.

Ondanks dat de HvA het volgens CvB-voorzitter Jopie Nooren ‘overal vandaan moet halen’, is de hogeschool financieel gezond. In een gisteren gepubliceerd interview met HvA-krant Hvana wil ze voorlopig nog niet aan gedwongen ontslagen denken. Wel staat al vast dat in veel gevallen het contract van tijdelijke of externe medewerkers niet wordt verlengd.

Afgelopen jaren ontving de HvA 27 miljoen euro van het Rijk om leerachterstanden weg te werken en het welzijn van studenten te verbeteren. Najaar 2023 bleek dat veel studenten zich niet opnieuw inschreven voor hun opleiding. Faculteiten verloren hierdoor veel geld. Verwachting is dat komende jaren minder studenten zich aanmelden en de HvA daarom – en door minder beschikbaar geld van Den Haag – moet blijven bezuinigen.