Nieuws

Huygens’dok in een opmerkelijk gebouw

Een opmerkelijk restaurant in een opmerkelijk gebouw. Wie herinnert zich niet het stadsdeelkantoor en de openbare bibliotheek op de verdiepingen van het kantoorgebouw aan de Helmholtzstraat? Na het vertrek kwamen deze leeg te staan en werden nieuwe gebruikers gezocht. Zo kwamen successievelijk de sportschool Life city, woningbouwcorporatie De Alliantie, War Child en in het atrium het restaurant Huygens’dok het gebouw opnieuw bevolken. Je zou het zo gauw niet zeggen, maar het gaat om een opmerkelijk gebouw uit het begin van de jaren 60, het ‘nieuwe bouwen’, waarin de functionaliteit de vormgeving bepaalt en versieringen en andere overbodigheden ontbreken. Transparantie, licht, lucht, flexibiliteit en openheid karakteriseren deze ‘no nonsense’ architectuur.

Het mag toeval zijn, feit is dat het restaurant Huygens’dok zich naadloos voegt in deze architectuur. Het atrium met al zijn openheid, dwarsverbanden, horizontale en verticale zichtlijnen en de onverbloemde betonskeletbouw vormt een spannende ruimte voor het restaurant. Het restaurant investeert niet in damast en hotelzilver, maar in een extreem goede keuken, waarbij het voedsel ter plekke gemaakt wordt voor een eerlijke prijs. Als het weer mooi is, schuiven de glaspanelen naar het Christiaan Huygensplein open en wordt het atrium omgetoverd in een zonnig terras. “Huygens’dok wil veel meer zijn dan alleen maar restaurant,” zegt eigenaar Dimitris Coucouvinis. “Wij willen ons open stellen voor de buurt en een podium voor kunsten bieden en wij willen dat kinderen zich hier ook thuis voelen”.
Zo heeft het Huygens’dok soms wel iets weg van een buurthuis: in 2014 zal de ruimte als stemlokaal gebruikt worden. Kleine tentoonstellinkjes en incidenteel live muziek geven de plek een heel eigen cachet. Het kinderkoor Watergraafsmeer geeft hier op 11 december haar kerstconcert.

Door deze eigenzinnige ambiance trekt het restaurant publiek aan dat zich daar prettig voelt, met een kop koffie gaat zitten werken aan de laptop, groepsbesprekingen voert en het nuttige met het aangename verenigt. Door het grote publiek lijkt het restaurant nog niet ontdekt te zijn. Via lift en trap is het goed toegankelijk, maar vermoedelijk de ligging op de verdieping is debet aan deze onbekendheid. Als je van eerste klas voedsel houdt en je thuis voelt in een omgeving, die door soberheid, duurzaamheid en hergebruik wordt bepaald, als je eens even ergens rustig en leuk wil zitten, dan is Huygens’dok voor jou. Laat je verrassen op Helmholtzstraat 61B.
Meer weten? Kijk op www.huygensdok.nl.

(Door Danielle de Loches Rambonnet)