Sport

Huurdersvereniging Oost trekt in pand voormalige seksclub

Herinnert u zich de Candy Club nog? Dat was die mysterieuze parenclub aan de Eikenweg, vlak bij het spoor. In oktober 2011 trok onze rechtschapen burgemeester de stekker uit deze seksgelegenheid omdat er prostitutie bedreven werd. En dat mocht niet zonder vergunning. Voor omwonenden betekende dit een einde aan jarenlange parkeer- en geluidsoverlast. Voor seksliefhebbers die graag de grenzen van hun huwelijkse seksleven verleggen, betekende het dat zij hun heil elders moesten zoeken. ‘Check our website for reopening’, stond nog langere tijd op een provisorisch briefje bij de voordeur gekalkt. Het is er niet van gekomen.

Sinds enkele maanden wordt er druk geklust in het vroegere sekshuis. Veel seks valt er echter niet meer te verwachten, want Huurdersvereniging Oost zal er zijn intrek nemen. De voornaamste bezigheid van deze vereniging is de belangenbehartiging van alle huurders in Amsterdam-Oost. De huurdersvereniging huist momenteel in Post Oost (Wijttenbachstraat), waar medewerkers iedere woensdag spreekuur houden. Zij is voornemens over ongeveer twee maanden op de Eikenweg een tweede locatie te openen. Ik sprak over de plannen met Frans Ondunk, de welbespraakte voorzitter van Huurdersvereniging Oost.

Wat vindt u ervan om een voormalig sekspand te betrekken?
“Dat interesseert me nou helemaal niks. Alle viezigheid, want dat vind ik het, hebben wij weggeschilderd en verder zal het me een zorg wezen.”

Hoe bent u bij dit pand terechtgekomen?
“Mij is om advies gevraagd voor de bestemming van het pand. We hebben huurders gezocht, maar niemand bleek een min of meer besmet pand te willen huren. Zodoende geven wij er nu zelf een andere bestemming aan. Onze kerntaak is informatie en advies geven aan buurtbewoners. Dat is hard nodig bij steeds veranderende wetgeving.
Verder willen we een praktisch en juridisch steunpunt zijn voor kleine ondernemers, want die hebben het moeilijk.
Tot slot hopen we deze locatie ook te gebruiken als multicultureel centrum waar Surinaamse en Antilliaanse Amsterdammers tegen een kleine vergoeding bij elkaar kunnen komen, bijvoorbeeld voor een borrelmiddag. Daar blijkt namelijk schreeuwend behoefte aan. Blaka Rosoe [Zwarte Roos, red.] gaat het heten.”

Hoe wordt Huurdersvereniging Oost gefinancierd?
“Wij bestaan nu zo’n twaalf jaar. We krijgen subsidie van het stadsdeel en een lidmaatschapsbijdrage van de leden. Voor dit nieuwe initiatief putten wij uit eigen kapitaal en hebben we links en rechts giften ontvangen van donateurs. Wij durven dit aan omdat we steeds weer merken hoe groot de vraag is.”

Wat zijn de voornaamste doelen voor de komende jaren?
“Wij willen dat iedereen betaalbaar kan wonen en blijven ons inzetten voor nieuwbouw voor alle doelgroepen. Wij zijn er zeker niet alleen voor de sociale huurders, zoals de VVD zegt. Dat zijn onzinpraatjes. Iedere donderdag vanaf een uur ’s middags zijn wij te horen op Stads FM [radio; 106.8 FM, red.]. Wij behandelen al uw vragen.”

Door Gijs Lauret