Nieuws

Humberto Tan gastcurator in Artis-Groote Museum

Vanaf 5 juli gidst gastcurator Humberto Tan bezoekers van het Groote Museum langs bijzondere dieren en natuur. Artis hoopt bezoekers te inspireren met Tans verwondering en kennis over de natuur. Door de ogen van combineert natuurhistorische objecten van Artis met natuurfotografie van Tan en zijn beeld van Zuid-Amerika.

“”Het amazoneregenwoud in Zuid-Amerika vormt de longen van ons bestaan en Suriname is met 93 procent bebossing het meest beboste land ter wereld.ˮ  De tentoonstelling laat ook Tans perspectief op Nederland zien. “Dicht bij huis vind je mooie werelden vol schitterende natuur.”

Sinds de oprichting in 1838 heeft Artis naast dieren en planten een niet-levende collectie. De deels voor publiek zichtbare erfgoedcollectie bestaat uit historische en natuurhistorische objecten en een uitgebreid archief. Humberto Tan selecteerde opgezette dieren uit het besloten depot van Artis en presenteert die samen met zijn foto’s aan het publiek.

Het Groote Museum opende in 1855 voor leden. De objecten in de vitrines en kasten waren gevuld met de toen geldende regels van de biologie. Het museum heropende in 2022 en stelt de verbinding tussen mens en natuur centraal. Met kunst, animaties, films, foto’s, geluid, collectiestukken en verhalen kan de bezoeker een ‘nieuwe’ blik vormen.

Foto: ARTIS/Samuel-van-Leeuwen