Nieuws

‘Hulp krijgen is niet vanzelfsprekend’

We leven in een welvarend land en vinden het uitgebreide zorg- en welzijnsaanbod in Nederland doorgaans heel vanzelfsprekend. We klagen eerder over een wachtlijst voor een knieoperatie dan dat we waarderen dat ons dochtertje liefdevol wordt opgevangen op de BSO. Tijdens de jaarlijkse Week van Zorg en Welzijn worden we gestimuleerd eens stil staan bij het belang van goede zorg. De landelijke actie vindt plaats van 12 tot en met 17 maart.

Meer dan duizend zorg- en welzijnsorganisaties openen dan de deuren en houden speciale activiteiten om te laten zien hoe het eraan toegaat op de werkvloer. Geïnteresseerden kunnen met eigen ogen zien wat er gebeurt in de zorg, welke ontwikkelingen er zijn en hoe hard er wordt gewerkt door zowel professionals als vrijwilligers. Het gevarieerde aanbod, van zorgboerderijen en buurthuizen tot ziekenhuizen en tandartspraktijken, toont hoe breed de sector is en hoe vaak we ermee te maken hebben.

Alleen al in Oost is het aanbod immens. Veel buurtbewoners zullen bekend zijn met het OLVG, het Flevohuis, De Meevaart, Post Oost en welzijnsorganisaties als Dynamo en Civic. Zorg en welzijn worden voor een belangrijk deel ook geïnitieerd of gesteund door het stadsdeel. Zo zijn er de buurtbaliewebsites en in alle buurten zijn er wijkservicepunten, waar kan worden aanklopt voor informatie en advies over zorg en activiteiten. Buurtbewoners kunnen voor specifieke hulp en advies terecht bij initiatieven als het Alzheimer Café en het Psychiatrie Café.

De Week van Zorg en Welzijn krijgt steun van olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden, die voor het tweede opvolgende jaar ambassadeur is. “Ik heb de kennis en kunde van de zorgprofessionals zelf ook mogen ervaren in de tijd dat ik kanker had. Ik was in goede handen en dat gaf mij vertrouwen in mijn herstelproces. Ik ben daar heel dankbaar voor. We leven in een maakbare wereld waarin we allemaal kunnen doen wat we willen. Maar als je ziek wordt en je hebt hulp nodig, dan merk je pas echt dat hulp krijgen niet iets vanzelfsprekends is.”

De aftrap naar de Week van Zorg en Welzijn werd zaterdag 17 februari gegeven met het tv-programma Heel Holland Zorgt op SBS6. In dit wekelijkse programma zijn tot en met zaterdag 17 maart de laatste arbeidsmarktontwikkelingen in de zorg- en welzijnssector te zien. Bekende Nederlanders als Richard Groenendijk, Harm Edens en Monic Hendrickx stappen in het programma uit hun comfortzone en draaien mee in een zorg- of welzijnsorganisatie.

Het programma geeft een toegankelijk en optimistisch beeld van zorg en welzijn, en de organisatie van de Week van Zorg en Welzijn hoopt dat het iedereen aanzet tot een bezoek aan een zorg- of welzijnsorganisatie. Op weekvanzorgenwelzijn.nl zijn de deelnemende organisaties in de buurt te vinden.

Door Wietse Schmidt

Lees ook de verhalen over het Flevohuis en De Open Hof.