Nieuws

‘Ik hou wel van een beetje gekke dingen’

Een slee als kastje, paspoppen met kledingcreaties, een gouden tasje aan een spijker, een stoffen struisvogel. Zomaar wat spullen uit het huis van Sophie. Het is een bonte, stijlvolle verzameling. “Ik ben er altijd wel mee bezig.”

Ze woont hier nu ruim tien jaar, waarvan de eerste jaren samen met haar broer. “Toen hij eruit ging heb ik een beetje verbouwd.” Haar inloopkast – eigenlijk een kamertje – moest sneuvelen. Tja. “Ik wilde het opener maken, nu komt het licht van beide kanten.”

Over de inrichting zegt ze: “Nou, ik verander het de hele tijd: er komt iets bij en er gaat iets weg.” Zo goed als alles is tweedehands. “Vooral het zoeken ernaar vind ik leuk, in kringloopwinkels en op markten. De salontafel komt van de kringloopwinkel in de Eerste Oosterparkstraat.”

Ze heeft smaak, dat mogen wij van Binnenkijken bij wel zeggen. En ook al houdt Sophie ervan als dingen er fijn uit zien: “Ik stop gewoon alles bij elkaar wat ik leuk vind.” Dat geldt net zo goed voor kleding, die ook door het hele huis hangt. “Ik geniet ervan om er elke dag iets leuks van te maken.”

De vele lp’s in bakken vallen op, die dus ook weer op markten bij elkaar gescharreld zijn. Behalve docente Frans op een middelbare school, is ze dan ook muzikant. Met haar buurmeisje vormt ze Jonkers en Merlot. “Zij speelt viool en piano, ik gitaar.” Ze treden samen op, zoals 16 april aanstaande in Hannekes Boom. En oefenen samen, hier of hiernaast. “Dan krijgen we soms een appje van de buurman: ‘Klinkt goed’.”

Het contact met de buren is ‘superleuk’. “We houden elk jaar een diner samen, op elke etage één gang.” En in de groepsapp is het van: wie heeft er een hamer te leen, wie kan de babyfoon even doen? Ook de buurt is heerlijk, al hoopt ze dat de diversiteit een beetje behouden blijft.

Dan, plotseling, valt onze blik op de zo goed als naakte paspop, zittend op de kast. “Ik hou wel van een beetje gekke dingen.”

Sophie (29) woont in Oud-Oost
Type woning: koopwoning
Woonoppervlak: 58 m2
Fijnste plek: tussen de muziekinstrumenten in de woonkamer

Binnenkijken bij een buur
In Oost is het veelzijdig wonen. Vinex-, volks- en waterbuurten lopen hier kriskras door elkaar. De mensen vinden dat nog leuk ook. Maar hoe wonen zij? In Leef! laten we het zien.