Sport

Honkballen in de Watergraafsmeer

De klasgenoten van onze 12-jarige zoon voetballen of hockeyen. Op zaterdag zwermen de jongens en meiden van groep 8 uit over de velden van WV Hedw, AthenA, Geuzen Middenmeer of TOS actief. Maar onze zoon? Hij háát hockey en hij háát voetbal. Dat is zijn goed recht, helemaal niet erg. Maar de helde dag op de bank liggen en gamen? We gingen op zoek naar een andere sport. 

Schaatsen? Koud. Atletiek? Saai. Korfbal? Pappa, no way!
Op een dag kwam hij met een eigen idee: honkbal. 
Kijk, daar kan een ouder wat mee. 

De eerst club die in ons op kwam was de Amsterdam Pirates. Maar die zitten ergens ver weg in West.  
Na een zoektocht op internet zag ik dat we in de Watergraafsmeer onze eigen Amsterdam Capitals hebben. Hun velden liggen verscholen op sportpark Middenmeer achter die van Tos Actief en pal naast Sranang FC (waar ze overigens in de kantine geweldige broodjes kip kerrie verkopen). 

De Amsterdam Capitals komt voort uit twee clubs en zag in maart 2022 het levenslicht. De ene club is een oude bekende op Sportpark Middenmeer: Op Volharding Volgt Overwinning (OVVO), die op het huidige terrein was gevestigd. OVVO is samengegaan met de TIW Survivors uit Diemen. Die club moest wijken voor een hockeyclub die extra velden nodig had.

Maar nu is er dus de Amsterdam Capitals. De nieuwe club bruist van de energie. 
Ja de trap naar het clubhuis heeft rotte plekken, de kantine is nog geen soepel draaiende machine. Vrijwilligers gaven het clubgebouw onlangs een nieuw verfje. Sommige ouders zullen het gebouw kennen, overdag is het de Buitenschoolse Opvang van de organisatie ‘Woest Zuid’. 

Inmiddels hebben de Amsterdam Capitals bijna 200 leden, verdeeld over twaalf teams. Het spel is voor kinderen vanaf een jaar of vier (dan heet het BeeBall) tot senioren. Jongens en meisjes spelen gemixt in de junioren (tot 12 jaar) of bij de aspiranten. 

Mijn zoon is sinds begin dit jaar actief in het juniorenteam dat speelt op zaterdag en elke woensdagmiddag traint. Hij heeft inmiddels een tenue inclusief tok en een eigen handschoen en loopt er zo trots als pauw in rond. In de afgelopen wedstrijden heeft hij zijn eerste ballen geslagen, honken gelopen en punten ‘over de plaat’ gebracht.

De sfeer langs de kant is gemoedelijk. Hier geen coaches die zeggen dat ‘ze er hard van worden’ als er op het veld wordt nagetrapt. En ook geen bemoeizuchtige ouders die het de spelbegeleider moeilijk maakt. Hier heerst gemoedelijkheid, op de kleine tribune klappen supporters voor een honkslag, maakt niet uit welke partij de bal een klap heeft gegeven.  
 
Tegelijkertijd is het voor de ouders langs de lijn soms ook nagelbijten als teams aan elkaar gewaagd zijn. Honkbal is niet voor niets de nummer één sport in de VS. 

Wat opvalt is dat er veel kinderen uit Diemen in het juniorenteam zitten en maar één of twee uit de Watergraafsmeer. En wat verder opvalt is dat ze altijd net één of twee spelers te kort komen… En dat is waarom ik dit stukje schrijf, in de hoop dat meer bewoners van onze wijk de weg naar deze sympathieke honkbalclub vinden. 

Meer informatie, aanmelden voor een proeftraining? Kijk op amsterdamcapitals.nl 

Door Harm Botje, redacteur bij Follow The Money

Lees ook:
‘Het komt nu samen bij Amsterdam Capitals’