Sport

Honkbalclub TIW-Survivors vecht gedwongen verhuizing aan: ‘Soms denk ik: Hoe kún je dit doen?’

Honk- en softbalvereniging TIW-Survivors uit Diemen vecht voor zijn bestaan. De gemeente Diemen ziet TIW-Survivors graag vertrekken naar het terrein van OVVO – de honkbalclub uit Oost – op Sportpark Middenmeer, om in Diemen ruimte te maken voor hockeyvelden. Volgens voorzitter Gregor Rossen zou dat voor TIW-Survivors de doodsteek betekenen.

De ontmanteling van het honkbalveld is zichtbaar begonnen. Een lange strook aaneengesloten metalen platen maakt ruim baan voor graafmachines. Grote waterplassen op het gravelgedeelte geven de toch al treurige aanblik een extra toefje drama.

TIW-Survivors heeft een rechtszaak aangespannen om verlenging van het huurcontract van het veld af te dwingen en dientengevolge een vertrek uit te stellen. Op 18 februari dient de zaak bij het kantongerecht. Rossen vertelt, zichtbaar aangedaan, in een verlaten clubgebouw. Hij begrijpt de behoefte aan meer sportmogelijkheden, daar het Diemens inwonertal recent fors is gegroeid. Hij heeft echter grote moeite met het besluitvormingsproces.

“De gemeente heeft aangegeven voor een zachte landing te zorgen. We kregen zelfs een brief van de burgemeester met een garantie op voldoende veldcapaciteit, maar van onze acht seniorenteams kunnen zes niet spelen op Middenmeer. De verlichting is afgekeurd en voor ons eerste team is afkadering van het outfield nodig die daar ontbreekt. Dat zijn jarenlang bestaande regels van de honkbalbond, zoals de KNVB bepaalt dat op voetbalvelden geen bomen mogen staan. De gemeente zegt dat het wel kan, maar het veld voldoet simpelweg niet aan de eisen. Ze willen ons op Middenmeer hebben, maar doen niets om dat te faciliteren. Dat voelt als groot onrecht.” Wat als TIW-Survivors de rechtszaak verliest? “Dan houdt het op, is er geen toekomst.”

TIW-Survivors betekent veel voor haar leden, vertelt Rossen: “Hier ligt veel geschiedenis. Deze club heeft veel meegemaakt, de eerste voorlopers gaan terug tot 1924, ooit was er zelfs een Ajax-honkbalteam. Buiten is een gedenksteen; bij de Bijlmerramp zijn drie leden omgekomen. Er zijn hier huwelijken gesloten, mensen begraven. Sommige mensen zijn decennialang lid. Honkbal en softbal zijn geweldige sporten, maar ondergewaardeerd in Nederland. Ik ben hier ongeveer zes jaar en TIW-Survivors is écht belangrijk voor mij. We merken veel betrokkenheid, krijgen bijvoorbeeld financiële bijdragen voor de juridische kosten. Sommige leden krijgen letterlijk hartkloppingen van alle gebeurtenissen. Daar wordt wel eens aan voorbijgegaan, dat van groepen mensen een groot deel van hun leven zich hier afspeelde. Als ik in bed lig, denk ik soms: Hoe kún je dit doen? Vooral de manier waarop. Zonder overleg met ons, zonder ondersteuning. Ik heb ingesproken bij raadsvergaderingen. Het college voert steeds brokjes informatie aan de gemeenteraad, die niet doorvraagt. Zo komen we steeds meer in een onomkeerbaar proces, waarbij wij worden afgescheept. Als eerlijk zou worden gezegd dat het voor ons ophoudt, zou daarvoor meer respect zijn. Nu wordt een oplossing voorgesteld die niet bestaat. Er is een andere oplossing die wél kan: OVVO hiernaartoe verplaatsen, maar dat wil de gemeente niet; dan heeft Diemen geen hockey.”

Reactie Gemeente Diemen
“Medio 2020 heeft de gemeenteraad van Diemen in overgrote meerderheid ingestemd met het voorstel tot herinrichting van sportpark De Diemen. Gevolg is dat TIW-Survivors niet langer op het sportpark terecht kan. Er komen twee hockeyvelden, een handbalveld, een extra voetbalveld en een beachveld. We begrijpen als gemeente heel goed dat de situatie voor TIW-Survivors heel vervelend is. Daarom hebben we gezorgd dat de honkballers terechtkunnen op Sportpark Middenmeer, op een steenworp afstand van Diemen. Wij hebben daarover afspraken gemaakt met de gemeente Amsterdam. Die zal investeren in de accommodatie. 
De huur- en gebruiksovereenkomst voor de accommodatie en de velden zijn al per 1 januari 2019 opgezegd en vervolgens iedere keer voor een jaar verlengd. Vorig jaar hebben we die opzegging met ingang van 2021 definitief gemaakt. Dat de club nu naar de rechter stapt, is jammer, maar dat staat hen vrij. Wij hebben de overtuiging dat we het hele proces zorgvuldig hebben uitgevoerd en hechten aan snelle duidelijkheid.
De werkzaamheden die nu gaande zijn betreffen het verwijderen van de woekerplant Japanse duizendknoop. Die staan los van de herinrichting.”