Sport

Honkbal is voor jong en oud

Diemen is de thuisbasis van de Survivors. Een echte familievereniging die de nodige honkbaltalenten in huis heeft gehad. Weer eens iets anders dan voetbal of hockey.
Survivors
Loek Christiani is van begin af aan betrokken geweest bij honkbalclub Survivors in Diemen. Kort legt hij uit waar de naam vandaan komt. “In 1990 heette de honkbalclub in Diemen de Giants. Destijds waren we een toonaangevende honkbalvereniging in Nederland. Toen een aantal leden naar Almere vertrok, viel de club uiteen. De honkballiefhebbers die in Diemen achterbleven, onder wie ik, hebben toen Survivors opgericht.”
Familieclub
Survivors groeide al snel uit tot een volwaardige club waar bekende spelers als Dirk van ’t Klooster en Tjerk Smeets hun carrière zijn begonnen. Enkele jeugdige talenten maken deel uit van het Nederlandse jeugdteam. Desondanks is de vereniging altijd klein gebleven, en dat geeft de club meteen ook zijn charme. Loek: “Ik zie dat ouders die zelf honkballen, of dat vroeger hebben gedaan, de liefde voor de sport overdragen aan hun kinderen. Zij blijven vaak vrijwillig betrokken bij de club, als trainer bijvoorbeeld.”
Wereldtitel geeft een boost 
Dat Nederland het WK won, heeft het honkbal een boost gegeven. In Diemen hopen ze dat het voor veel nieuwe leden gaat zorgen. Loek: “In deze sport kun je als individu belangrijk zijn binnen een team. Dat heeft te maken met je positie, als pitcher bijvoorbeeld, maar ook een goede slagman kan het verschil maken tussen winst of verlies. Toch blijft het een teamsport.”
Honkbal is voor jong en oud. De jongste speler bij de Survivors is 5 en de oudste 63. In de wintermaanden wordt er binnen getraind en ligt de focus vooral op gooien en vangen. In maart begint het buitenseizoen en kan er meer worden getraind op slaan en het ‘echte spel’ omdat de gymzaal daar eigenlijk niet groot genoeg voor is.
Zin om eens te komen kijken of om een les mee te doen? Dat kan. Half maart starten de buitentrainingen weer, op het sportcomplex aan de Sportlaan 9. Het mag de eerste drie keer gratis. Kijk even op www.tiw-survivors.nl.
Door Morene Dekker