Nieuws

Hoe moet het verder met IJburg? VVD Amsterdam presenteert toekomstvisie

Bas van ’t Wout is gemeenteraadslid voor de VVD en kandidaat Tweede Kamerlid (nummer 27 op lijst voor de komende verkiezingen van 12 september a.s.). Hij is ook IJburger, sinds een paar jaar. Een bijzonder wijk, vindt hij, en heel belangrijk voor de toekomst van Amsterdam. Alleen, ‘dat realiseert niet iedereen zich.’ Daarom stelde Van ‘t Wout in samenwerking met bewoners en ondernemers een toekomstvisie op.

Hij gaat het natuurlijk niet allemaal prijs geven. Daarvoor moeten de mensen zelf maar komen, vanavond om 19.00 uur in Blijburg. Want dan wordt de visie gepresenteerd. Maar enkele belangrijke speerpunten wil Bas van ’t Wout alvast wel prijsgeven.

“Wijken als dit – lees de economische studies er maar op na – zijn voor de toekomst van een stad heel erg belangrijk. Ze zorgen ervoor dat gezinnen met middenklasse- en hogere inkomens, die zo hard nodig zijn voor de economie, niet verdwijnen. Het is nu heel aantrekkelijk om op IJburg te wonen, en dat vooral moet ook zo blijven.”

Daar moeten we in investeren? “Ja. De fout die we in Amsterdam nog wel eens maken is dat we IJburg vergelijken met de rest van Amsterdam. Terwijl, op de woningmarkt concurreer je met je plekken als ’t Gooi, Muiden en Weesp, waar alles goed geregeld is.”

“Er gaan ook op IJburg veel dingen goed, begrijp me goed, het is fantastische plek om te wonen. Maar ik maak me ook zorgen. Bijvoorbeeld over de economische situatie; de ondernemers die het moeilijk hebben en de leegstand in bedrijfsruimen. Er moet meer gedaan worden aan bereikbaarheid, veiligheid en overlast.”

En aan marketing, om nog maar eens te noemen. En daar geeft Van ’t Wout alvast een voorbeeld van weg. “Als je nu vanaf de A10 de wijk in wilt rijden, stuit je op een enorm bord ‘te koop, te huur’. Als je daar nu eens zo’n mooi ANWB-informatiebord plaats met in grote letters bijvoorbeeld: Het watersportcentrum van Amsterdam. Dat geeft toch een heel andere jeu? Als je je vrienden een keer een middag meeneemt over IJburg, zeggen ze altijd: ‘Wat is het hier leuk’. Nou, daar moet je aandacht aan besteden.”

De visie op IJburg van de VVD – mogelijkheden en oplossingen – wordt zowel in de gemeenteraad van Amsterdam als in de stadsdeelraad Oost ingediend. “En elk voorstel zal uitgebreid worden besproken. Dat op zichzelf is al winst voor IJburg.

En Van ’t Wout? Die zit straks in de Tweede Kamer, daar heeft hij alle vertrouwen in. Het liefst met een portefeuille waarmee hij ook iets kan betekenen voor mensen in wijken als IJburg, mensen die hard werken en hun basale dingen, zoals veiligheid en onderwijs, op orde willen. Op 12 september weten we het.

Meer in de Brug van 20 september.