Sport

Hockeyclub zoekt 18-plussers

AHC IJburg is een jonge club met een trotse ambitie en heel veel jeugdleden. Er zijn ook een dames- en een herenteam actief. Om doorstroom mogelijk te maken, is de club nu op zoek naar 18-plusleden. “Individueel aanmelden mag, maar in één keer met een heel team komen kan ook.”

“Ja, ik ben absoluut te oud voor Dames-1, maar niet wat kwaliteit betreft hè.” Zegt Dorien (41), lachend. Ze is samen met Pauline (42) initiatiefnemer van het eerste Dames 1-team van AHC IJburg en even fanatiek als enthousiast. “AHC is een jonge club en dames- en herenhockey bestaat er nog niet zo lang. Nu zijn er leden nodig, 18-plus. Dat is belangrijk voor de club, voor de doorstroming van de A1.”

Speelsters vanaf 18 jaar gaan door naar de damescompetitie. De eindleeftijd in die categorie is bij de dames 30 jaar, bij de heren 35 jaar. Dan kom je bij de veteranen. “Jaah, als je goed genoeg bent best mag je best wat langer blijven hangen,” glundert Heleen (39). “Kijk naar ons, we winnen echt wedstrijden tegen meiden die twee keer jonger zijn dan wij.”

Veerle (24) – “hartstikke de doelgroep” – versterkt het team sinds kort. Zij woont niet op IJburg, maar verderop in Oost en dat is qua afstand prima. “Mensen zien de brug als een barrière, maar voor mij is het kwartiertje fietsen. De clubs in het Amsterdamse Bos zijn vaak een stuk verder weg.” Of kijk naar Ribca (32), die woont zelfs in Oud-Zuid. “Dat is ook heel goed te doen, hoor. Ons team is een bonte mix van een scholiere, studenten, werkende moeders et cetera. Samen hebben we ontzettend veel plezier.”

Ook de herensenioren kunnen versterking gebruiken. Gideon (41) en Joost (36) wíllen wel een tandje minder, maar zijn intussen nog hartstikke fanatiek. “We gaan elke zondag met het bloed op onze knieën van het veld. Maar als zich een heel nieuw Heren 1-team aanmeldt, zeggen wij: ‘Kom maar’.”

De training is serieus, coach Jasper is er altijd, ook bij de wedstrijden. Maar hockey is dan ook een teamsport, in vele opzichten. Want er is ook dat sociale aspect, na afloop wordt er nagepraat in het strakke nieuwe clubhuis.

Studente Veerle knikt. “Omdat het een jonge club is, kan er veel. Als je iets wilt, of goed idee hebt: ga het maar organiseren. Dat is de kracht van AHC IJburg. De contributie is laag en er is genoeg ruimte om te trainen. Ik heb het hier enorm naar mijn zin.”

Dan loopt de enthousiaste ploeg hockeyers het veld op, waar de heren meteen gaan overspelen en de dames neerstrijken in de dug-out. Ze lachen (“heb jij mijn sokken gezien?”, “shop je mijn blauwe plek op de foto wel weg?”, “hé dit is mijn stick helemaal niet”), jennen elkaar, lachen nog meer. Dan gaan ze trainen. Twee uur aan een stuk. Want zondag, dan gaan ze voor de winst.

18+
Dus AHC IJburg is op zoek naar 18+-wedstrijdspelers (individuele spelers, maar ook hele teams). Dit seizoen wordt er getraind op woensdagavond om 20.00 uur. Voel je welkom een keer mee te doen. Info via tc@ahcijburg.nl.