Nieuws

Hij komt, hij komt… de goede Sint

Lang verwacht en toch gekomen. Sinterklaas vaart op 20 november de haven van IJburg binnen. Om 15.00 uur meert hij af in een met wapperende vlaggetjes versierde haven. Alle kinderen zijn uitgenodigd. Een nieuwe mijlpaal.

Eenmaal aan wal maken Sinterklaas en zijn zwarte pieten een rondgang langs de ondernemers aan de haven. Overal zal iets te doen, te zien en te beleven zijn. Op de boot van Sinterklaas is er toneelspel met een voorleesverhaal; bij de Lighthouse Harbour Club leer je klauteren als Piet; geknutseld wordt er bij Pannenkoek & Zo; bij Dok 48 speelt dé Brassband en bij NAP is er Kinder Karaoke.

IJburgbewoonster Annette Oudejans is de initiator van dit alles. “Toen ik voor basisschool Laterna Magica, waar ik werk, bezig was met de organisatie van een sinterklaasfeest, dacht ik: gebeurt dit eigenlijk ook voor heel IJburg? Toen ik eens ging rondvragen bleek van niet. Zo’n mooie haven, zoveel kinderen, en dan geen intocht? Dat kan niet. Ik stuurde een mail aan zoveel mogelijk ondernemers en actieve bewoners, die bijna allemaal ongelooflijk enthousiast reageerden. Binnen een week was de basis gelegd.”

“Het bijzondere is,” zegt Oudejans, “dat iedereen zich belangeloos inzet voor dit feest. Zo komt de Sint aan op een schip van de Muider Compagnie. De Sailboa vaart mee met een live spelende Brassband van het IJburg College op de punt. Deze school zorgt ook voor een leger aan zwarte pieten, die door Studio MJ worden geschminkt. In de aanloop naar het feest maakt IJburg TV een mini-sinterklaasjournaal. Maar er zijn nog veel meer ondernemers, bewoners en ambtenaren die zomaar tijd, geld of middelen ter beschikking stellen voor deze allereerste echte intocht van Sinterklaas op IJburg.”

Kleurplatenwedstrijd
Voorafgaand aan het sinterklaasfeest wordt er een kleurplatenwedstrijd georganiseerd. De kleurplaten worden uitgedeeld op alle basisscholen en naschoolse opvangcentra van IJburg. De kleurplaat downloaden kan ook, via www.ijburgtv.nl. Natuurlijk verdienen de mooiste inzendingen een prijs. Die – hoe kan het ook anders – op 20 november door Sinterklaas himself worden uitgereikt.

Programma
15:00 uur           – Inhalen Sinterklaas in de Haven
vanaf 15:20 uur  – Streetdanceles voor Pieten (Amsterdam Dance Centre)
vanaf 15:30 uur  – Kinder Karaoke 6+ (NAP Amsterdam)
15:30 tot 16:15   – Brassband optreden (DOK48)
vanaf 15:30 uur  – Workshop Kleuterdans 2+ (Lighthouse Harbour Club)
vanaf 15:30 uur  – Knutselen met Piet 4+ (Pannenkoek & Zo)
vanaf 15:45 uur  – Zumba les 8+ (Life & Kicking)
vanaf 16:00 uur  – Toneelspel met voorleesverhaal (Boot van Sinterklaas)
ca. 16:45 uur      – De Sint neemt afscheid