Nieuws

De ‘hidden lens’ van Emmy Andriesse

Afgelopen week verscheen bij uitgeverij Schilt Publishing een ruim 200 pagina’s tellend fotoboek over het werk van de fotografe Emmy Andriesse (1914-1953). Onder de titel Hidden Lens wordt het werk beschreven en getoond van een van de belangrijkste vrouwelijke fotografen van de 20e eeuw. Zij was – net als andere fotografen naar wie op IJburg een straat of kade is vernoemd – lange tijd lid van ‘De Ondergedoken Camera’, een verzetsgroep van beroepsfotografen die ondergronds in beeld bracht wat de Duitsers in ons land aanrichtten. Veel van inmiddels beroemde foto’s van de Hongerwinter (1944-1945) zijn door Andriesse gemaakt.

Het boek is samengesteld door de Londonse journaliste Louise Baring, die meer boeken over beroemde fotografen op haar naam heeft staan. Het kost € 30 en is verkrijgbaar bij onder meer Photoq Bookshop, Ferdinand Bolstraat 1, 1072 LA Amsterdam en via www.schiltpublishing.com, de website van de uitgeverij die volgens velen een van de laatste uitgeverijen ter wereld is die fotoboeken van hoge kwaliteit levert.

Lees ook:
Rubriek De Straat, met korte biografieën van bekende filmers en fotografen die op IJburg een straat, plein of kade ‘kregen’. Onder meer Bert Haanstra, Paul Huf en Ben van Meerendonk.
IJFFF, het IJburg Foto Film Festival