Oost in Bedrijf

Het loket Zorg en Samenleven, ‘een beetje anders en toch hetzelfde’

ViiA heeft niet langer een loket Zorg en Samenleven. Dat loket werd onlangs overdragen aan stadsdeel Oost. Voor de bezoeker verandert er op het oog weinig. Het loket blijft wel bestaan op de huidige locatie, maar krijgt iets krappere openingstijden. ViiA, het uitzendbureau voor vrijwilligers, gaat onverminderd door.

Maandagmiddag en donderdagmiddag, dat zijn de dagen waarop bezoekers als vanouds terecht kunnen bij een adviseur met hun vragen en zorgen. Op alle andere dagen is er de balie, waar een medewerker van het IJ-office vragen kan beantwoorden.

“Het afgelopen jaar is spannend geweest,” zegt Nynke Ypenga, tot voor kort verantwoordelijk voor het loket Zorg en Samenleven. “We kregen niet alleen te maken met bezuinigingen, maar vooral met de beleidswijziging waarbij zorgloketten moeten worden uitgevoerd door de stadsdelen. Gelukkig houdt stadsdeel Oost spreekuren van het loket hier in Gezondheidscentrum Haveneiland en hoeven mensen met hun vragen niet helemaal naar Oost.”
Ook twee vertrouwde adviseurs blijven behouden voor IJburg. Ypenga: “Het zijn toch vertrouwenspersonen. Zo is de dienstverlening gegarandeerd. Een pak van mijn hart.”

In het Gezondheidscentrum Haveneiland en het zogenoemde IJ-office, werken alle op IJburg actieve zorgpartijen, zoals huisartsen, maatschappelijk werk en thuiszorg, samen. Zodat alle zorg vanuit één plek wordt gecoördineerd. Het is een uniek concept, dat landelijk, zelfs internationaal, veel bekijks trekt.

Het vrijwilligersuitzendbureau ViiA (vrijwillige inzet, informatie en advies) maakt daar deel van uit. Ypenga: “Wie hulp nodig heeft, komt bij ons. Maar wie wil helpen, ook.” Jaarlijks worden zo ruim 200 vrijwilligers in de wijk gekoppeld aan mensen met een zorgvraag. “Dit blijft gewoon zoals het is, ook in 2014.”

Haar eigen functie is ook anders geworden, zegt Ypenga. Lachend: “Ik heb mezelf voor een deel moeten ontslaan.” Waarna ze solliciteerde en werd aangenomen als procesmananger  IJ-office. Ook op die post blijft dus een vertrouwd gezicht. Gelukkig maar.

Je vindt ViiA én het stadsdeelloket Zorg en Samenleven het Gezondheidscentrum Haveneiland aan de IJburglaan 727. Meer informatie op www.viia.nl.

Lees ook:
ViiA-vrijwilliger Rita (32): ‘De fijne sfeer van de bibliotheek’ (03-05-2013)