Nieuws

‘Het Lloyd Hotel was een plek waar alles kon’

Hij was negentien jaar het gezicht van het Lloyd Hotel aan de Oostelijke Handelskade. Eind vorig jaar nam Piet Boogert afscheid. Dat is tevens een afscheid van een tijdperk. Zomer 2023 opent de nieuwe eigenaar de deuren van het Lloyd Hotel.

Even zag het ernaar uit dat Piet Boogert, van april 2004 tot 31 december 2022 general manager van het Lloyd Hotel, eind december zonder applaus de deur achter zich zou dichtdoen. Maar 12 januari ontving hij uit handen van locoburgemeester Touria Meliani tijdens een afscheidsreceptie in hotel Jakarta de Frans Banninck Cocqpenning van de stad Amsterdam. “Vanwege zijn grote inzet voor de Amsterdamse hotelbranche en zijn maatschappelijke impact als voorvechter en ambassadeur van diversiteit en inclusie,” aldus het persbericht van de gemeente.

“Een mooiere afsluiting kan niet,” vertelt Boogert bij een kop koffie. “En ik had geen idee. Rob, mijn echtgenoot, had dit samen met een groepje oud-medewerkers van het Lloyd Hotel voor me georganiseerd. Dat hebben ze knap geheim voor me gehouden. Ik ben er blij mee. Het voelt als erkenning voor de dingen die ik de afgelopen dertig jaar heb gedaan.”
Zoals bijna negentien jaar werken als general manager in het Lloyd Hotel. 
“Een unieke plek, omdat het een plek was waar alles kon en waar iedereen welkom was. Met 1 tot en met 5 sterren-kamers, allemaal onder één dak. Andere hoteliers vonden dat gek, want de sterrenclassificatie schrijft voor dat je maar één categorie ster in je hotel mag hebben. Maar wij deden het. Backpackers waren even welkom als mensen met geld.”

Niemand veroordelen
Het paste bij waar Boogert al zijn gehele leven voor staat: gastvrijheid, diversiteit en: niemand uitsluiten. “Iedereen hoort erbij, zo heb ik dat altijd gevoeld. Misschien komt het door mijn boerenafkomst. Als boerenzoon van de Zuid-Hollandse eilanden kwam ik in Amsterdam in een wereld die niet de mijne was. Die ervaring heeft me geleerd dat je niemand zomaar mag veroordelen.”

De jaren in het Lloyd Hotel waren voor Boogert een geweldig avontuur. “Ook omdat we geen vooraf bedacht plan hadden over hoe we dingen zouden doen. Ze ontstonden omdat we dat graag zo wilden. Zoals de inrichting van de hotelkamers, waarop de topdesigners van Nederland zich mochten uitleven. Een douche midden in de kamer, dat was nog nooit gedaan. Maar het werkte. Het Lloyd was een toonkamer van Nederlands design. We werkten ook met een menukaart met grote en kleine porties. En met lokale leveranciers. Dat zijn dingen die nu vanzelfsprekend zijn, maar toen niet. Het Lloyd was in veel opzichten zijn tijd vooruit.”

Sinterklaas
Niemand uitsluiten, het bleek uit de vele projecten waar het Lloyd aan meewerkte. “We deden aan meerdere vluchtelingenprojecten mee, door een zaal te leveren of de maaltijden te verzorgen. Voor Amsterdam Pride stelden we zalen beschikbaar voor de briefing van de vrijwilligers. En de grap was dat we er geen beleid voor hadden, het kwam vanuit ons hart. Als we iemand aardig vonden en zijn voorstel sprak ons aan, dan was de kans groot dat we meededen.”

Boogert zag het Lloyd Hotel als een buurthuis voor de buurt. “We hadden met de basisscholen achter ons, De Achthoek en de Piet Hein-school, een hartelijk contact. De Sinterklaas-ontvangst van de Piet Hein-school op het terras van het Lloyd Hotel was een jaarlijks hoogtepunt. Maar we waren ook borrellocatie van Pink 1019, het roze netwerk in het Oostelijk Havengebied. En we sponsorden De Eester met grote pannen soep. Het waren kleine, maar vriendelijke dingen. Ik hoop dat de buurt dat heeft gewaardeerd.”

Nieuwe eigenaar
Intussen is het Lloyd Hotel van eigenaar veranderd. Komende zomer opent The Hoxton, Lloyd Hotel. De nieuwe eigenaar wilde niet met Boogert verder. “Jammer, maar ik snap het wel. Ik was het gezicht van het oude Lloyd Hotel, het is goed om met een nieuw gezicht een nieuwe start te maken.

Gelukkig heeft Boogert genoeg andere dingen omhanden. Zo is hij bestuurslid bij Stichting Homomonument, Stichting Uitmarkt en Amsterdam Diner Foundation. “In 1992 organiseerde een groep hoteliers op de Dam een groot benefietdiner, om fondsen te werven voor mensen met HIV en AIDS. Het zou maar één keer plaatsvinden, maar iedereen vond het zo fantastisch dat we dit jaar ons 31ste diner vieren. Ik ben het enige bestuurslid dat al sinds de oprichting actief is. Na dit jaar stop ik ermee. Het wordt tijd dat de jongere generatie het overneemt.”


The Hoxton, Lloyd Hotel
De verbouwing van The Hoxton, Lloyd Hotel is in volle gang. Komende zomer opent het hotel zijn deuren. The Hoxton, Lloyd Hotel heeft 136 kamers, een lobby, een restaurant en een vergader- en evenementenruimte.