Nieuws

‘Het is fijn, al die plekken om buiten te spelen’

Kate (7) woont nu een jaar in haar nieuwe huis aan de dijk. “Ik was het allerbenieuwdst hoe mijn kamer eruit zou komen te zien.” En? “Mooi.” Er is een bed en een kast en een met mamma uitgekozen letterbak en een paars schilderijtje. Maar vooral: ze slaapt niet meer met haar broertje Boaz op één kamer.

Boaz intussen, heeft eigenlijk geen tijd voor interviews. Daar, verder op het weidse eiland, is zoveel te doen. Hij lacht breed, zijn handje omklemt stevig een piratenballon. Een overblijfsel van het piratenfeestje voor z’n verjaardag. Mét speurtocht en een begraven schat. Want dat soort dingen maakt hij hier allemaal mee.

Ook voor Max (7) is het moeilijk stilzitten. Hij zat dus nét middenin een watergevecht. Zo leuk spelen was het bij zijn vorige huis eigenlijk niet. “Nat spuiten of nat worden, het is allebei even leuk. En we bouwen hier hutten en schepen.” Allemaal van op het eiland bij elkaar gescharrelde materialen.
Het mooiste, grootste piratenschip is nu wit geverfd door alle buurtkinderen samen. Stonden ze daar, met kwasten in oude overhemden. En hun ouders maar foto’s maken. Want het was zó leuk, kleine witte monsters waren ze. “Ik was er ook bij hoor,” roept Boaz voor de zekerheid.

Het is fijn, al die plekken om buiten te spelen, zegt Kate nog maar eens. “We maken ook zandkastelen. Want er is heel veel zand.” Dat gaat wel veranderen, weet ze. Of nou, ze stond er niet bij stil tot haar moeder dat kortgeleden vertelde. Maar ook goed. Want ‘meer huizen, meer vrienden’. Net zo leuk.

Deze kinderen missen helemaal niks. Hun ouders hebben onlangs geld ingezameld voor een speeltoestel – een schommel, een glijbaan, niks bijzonders – dat is opgezet op het veldje bij de school. Vooral voor de wat jongere kinderen is dat toch wel fijn.

Casper (7) komt nog even aangewaaid. Hij geniet volop in zijn nieuwe buurt. “Lekker veel dingen maken van hout.” Zo is het leven goed, op Zeeburgereiland. Ze zijn met zijn allen klaar voor een mooie lange zomer. Hun waterpistolen liggen in de aanslag…

Binnen de ring
Op een terrein dat onder meer een baggerbergplaats, een militair oefenterrein en tenslotte de Rioolwaterzuiveringsinstallatie Oost (RI-Oost) herbergde, verrijst nu de Sportheldenbuurt, woonwijk in aanbouw op Zeeburgereiland. Huizen komen er in alle soorten en maten, koop en (sociale) huur. Zie www.zeeburgereiland.nl.

De Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland komt langzaam maar zeker tot leven. Er wordt gewoond, gewerkt en kinderen gaan er naar school. Wie zijn de bewoners van deze wijk? In de Brug hun portret.

Serie: De mensen van de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland
5: Kinderen Kate, Boaz, Max en Casper.

Lees hier de andere delen.