Een kijkje achter de schermen

Het Flevohuis wordt verbouwd, maar blijft gewoon open. ‘Moderner, meer ruimte en meer sfeer’

In het Flevohuis is een grootse verbouwing gestart. Het wordt gerenoveerd tot een modern huis, beter afgestemd op wat het beste is voor de gebruikers. Dat zijn bewoners van de groepswoningen, revalidanten die tijdelijk in de klinieken verblijven en natuurlijk ook medewerkers en bezoekers. Zo komen er meer woningen op de begane grond en is er straks meer te beleven. Intussen blijft het verpleeghuis voor iedereen geopend: “Onze bewoners kunnen in hun vertrouwde omgeving blijven.” 

Het begin is er, de centrale hal is af. Het is er prachtig met frisse kleuren, gezellige meubels en een mooie nieuwe balie. De verbouwing, die gepland staat tot kerst 2021, vindt in fases plaats. Daar is zorgvuldig over nagedacht. “Zodat bewoners in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven en de zorgverlening gewoon door kan gaan.”

Na de hal worden nu de groepswoningen voor bewoners met dementie aangepakt, vertelt Liesbeth Bonis, manager bij ZGAO. “De kantoren zijn tijdelijk verplaatst naar de James Wattstraat, maar komen straks op de eerste verdieping. Zo kunnen er meer groepswoningen direct aan de tuin grenzen. Er komt een theehuis met serre en er wordt een rondgang gecreëerd, zodat bewoners lekker kunnen wandelen. Onderweg vinden ze themahoeken zoals een kleine bioscoop en een klankpaleis met muziek en kunst.”

Op de eerste verdieping worden vijf groepswoningen gerenoveerd, met meer ruimte om bewoners goed te helpen. “Dat is hard nodig en heel fijn”, zegt Anneke Tak, zorgmedewerker en lid van het renovatieteam dat meedacht over de inrichting. “In de zorg gebruiken we steeds meer hulpmiddelen zoals tilliften, daar is ruimte voor nodig. Ook komen er bredere kozijnen, zodat we bewoners makkelijk kunnen verplaatsen van de slaapkamer naar de woonkamer of het theehuis. Waar die ruimte vandaan komt? We delen het praktischer in, er zijn straks minder gangen.”

Liesbeth knikt: “Overal is over nagedacht. Over kleuren – een witte wc-bril is slecht te zien in een witte badkamer – en indeling, maar ook over vrijheid. Hoe kunnen we zo veel mogelijk vrijheid creëren in een omgeving die voor alle bewoners veilig moet zijn?” Door zorgtechnologie: met een bandje om hun pols kunnen bewoners straks in een aangewezen gebied zelf hun weg kiezen.

Elke mijlpaal in de verbouwing wordt gevierd. En als er een dag veel bouwoverlast verwacht wordt, dan gaat het team met bewoners die daar last van hebben een dagje uit. In april verhuizen de eerste bewoners al, daarna worden de klinieken op de tweede etage gerenoveerd. Ook die worden moderner, met vooral eenpersoonskamers in plaats van tweepersoonskamers. Liesbeth: “Natuurlijk komt er veel bij kijken, maar zo’n verbouwing geeft ook energie, we zien het huis veranderen, mooier worden.”

Foto: Anneke Tak (links) en Liesbeth Bonis in de vernieuwde hal van het Flevohuis. Inmiddels is de tweede fase van de verbouwing van start gegaan. “Het wordt mooi en ruim, met meer moderne groepswoningen grenzend aan de tuin en een theehuis met serre.”

Serie: Een kijkje achter de schermen bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), deel 65