Nieuws

‘Het doet me goed om de dieren te verzorgen’

Het begon met een konijn. Als student had Emily (27) er geen plek voor, maar nu ze op een schip woont en wat buitenruimte heeft, kon ze er eindelijk weer eentje nemen. Of liever gezegd twee, want konijnen kunnen niet zonder een maatje. Ze ging naar De Werf om een koppeltje te adopteren, niet wetende dat ze daar later een van de verzorgers zou worden.

De kinderboerderij aan de Archimedeslaan wordt gerund door twee vaste beheerders en een groep vrijwilligers. Kinderen komen er graag om naar de dieren te kijken en rond te crossen op de autootjes en driewielers uit het enorme ‘wagenpark’. Veel dieren zijn geadopteerd door (en vernoemd naar) buurtbewoners, en hebben dan ook namen als Nico, Tineke en Remco. De bezoekers, het zijn er meer dan 40.000 per jaar, komen uit Watergraafsmeer en andere delen van Oost.

Ruim een jaar geleden merkte Emily dat ze vastliep in een baan die niet goed bij haar paste. Het roer moest om. Terwijl ze langzaam opknapt en nadenkt over een nieuwe stap, komt ze geregeld helpen: uitmesten, hooi voeren, hokken verschonen. Na een voorzichtig begin – niet meer dan een paar uur per week – breidt ze haar taken steeds wat verder uit. “Het allerleukst vind ik de ochtendronde, want dan heb je de meeste interactie met de dieren. Ik breng hooi naar de buitenverblijven en dan laat ik ze uit de stal, dat is altijd een mooi moment.”

Vanwege de vogelgriep zitten de kippen en het andere pluimvee opgehokt, maar door het plexiglas heen zien we dat de pauw met zijn staart loopt te pronken. “Vooral op woensdag is het hier druk”, vertelt Emily. “De hangbuikzwijntjes lopen overdag vrij rond. Dat gaat meestal goed… behalve als mensen krentenbollen in hun kinderwagen hebben. Dat hebben ze echt meteen door”, vervolgt ze lachend.

Ook de dieren genieten van het mooie weer. Een witte geit met lange, bruine hangoren staat op een zonnig plekje tegen haar schutstal aan geleund. Emily doet het werk met plezier, ze wordt er vrolijk van. “Een vergoeding krijg ik niet voor mijn hulp, maar dat zou ik ook niet willen… ik ben juist blij dat ik op zo’n laagdrempelige manier kan helpen.”

Door Catherine Smit

Lieve Stad
Wie zijn de mensen die Amsterdam de ‘lieve stad’ maken die het volgens oud-burgemeester Van der Laan was? In deze rubriek besteedt de Brug aandacht aan inwoners van Oost die zich belangeloos inzetten voor hun buurt. En die dat heel vanzelfsprekend vinden.
Wil je ook iemand voordragen? Stuur dan een mailtje naar redactie@debrugkrant.nl.