Column

Henk Spaan: ‘Vooruitgang stilzetten’

In een nieuwsartikel las ik dat de gemeente Amsterdam nu al rekening houdt met juridisch oponthoud voordat ze kunnen beginnen met de bruggenbouw tussen Java-eiland en Noord.
De term ‘verwende yuppen’ viel net niet. Al zal die Rutger Groot Wassink niks liever hebben gewild dan het van de daken schreeuwen. Helaas bestaat zijn hele electoraat uit de hierboven genoemde sociale klasse. 

Ik dacht meteen aan ons geliefde pontje dat heen en weer vaart tussen het Sluiseiland en Sporenburg, waardoor je per fiets wel naar het Centrum kunt rijden, maar niet terug want het pontje is vanaf 19.00 uur gestremd. In de J.F. van Hengelstraat, zoals bekend de saaiste straat van Amsterdam, de enige straat in de stad waar de huizen minder waard worden wegens saaiheid, was een actiegroep opgestaan die pontvaart in het weekend verbood en spertijd dicteerde vanaf 19.00 uur. 
‘Weet je wie dat voor elkaar heeft gekregen?’ vroeg iemand laatst aan een kennis van me.
Trots op het behaalde resultaat wees hij op zichzelf. Bewoner van de J.F. van Hengelstraat, koophuis. Zijn opa had vroeger een tuincentrum in Gelderland. Meer zeg ik niet. Weer zo’n onwetende die denkt dat hij de vooruitgang kan stilzetten. Is een pont vooruitgang dan? Oké, een pont is geen brug maar hij gaat wel vooruit.

Dus dit type querulanten wil geen brug voor de deur. Wat gaan ze doen?
Welke beperkende maatregelen kunnen actievoerders bedenken voor de nieuwe fiets- en loopbrug om gebruikers het leven zuur te maken?
Ik stel voor: slagbomen aan het begin en eind van de brug die je moet openen met een plastic kaartje. Hinderlijk, vooral voor wielrenners.
Ik stel voor: een wegdek bestaande uit die kutsteentjes die ze op de Dam hebben neergelegd. Bij gladheid vallen oude mensen gegarandeerd om en breken ze een heup.
Ik stel voor: tolheffing. 
Ik stel voor: brug dicht in het weekend en doordeweeks om 19.00 uur.
Ik stel voor: geen honden.
Ik stel voor: elk half uur twee cruiseschepen, zodat de nieuwe brug op gezette tijden tien minuten open staat. 
Ten slotte: dreig met lawaaiacties als eisen worden genegeerd. Dat zal de overheid leren.