Advertorial

Help mee in de tussenschoolse opvang, bezorg kinderen een fijne lunch

Dagelijks zorgen een groot aantal vrijwilligers op vrijwel alle 250 basisscholen van de stad voor een prettige lunchpauze voor alle kinderen, terwijl hun meester of juf een broodje eet en even ontspant. Met slechts een uurtje inzet iedere dag kun je van grote betekenis zijn. Voor de school, voor ouders maar vooral voor de kinderen zelf. Dat is wat Sarah-Noor (21 jaar) dagelijks ervaart. 

Snel een band met de kinderen
Sarah-Noor is een van de vrijwilligers die assisteert in de tussenschoolse opvang van de Dr. E. Boekmanschool. De school ligt direct tegenover het universiteitsgebouw waar zij dagelijks voor haar studie moet zijn. “Ik hoef alleen maar even over te steken voor m’n dienst,” zegt ze lachend. “Aanvankelijk dacht ik, leuk om wat bij te verdienen in de pauze, maar je bouwt zo snel een band op met de kinderen en je collega’s dat ik er nu echt vooral om die reden kom werken.” 

Arnout (44 jaar) werkt sinds maart dit jaar in de tussenschoolse opvang. Hij herkent wat Sarah-Noor vertelt. “Je merkt dat je echt een band krijgt met de kinderen. Zodra ik binnenkom vragen ze al: Ben jij vandaag weer bij ons? Dat geeft een heel welkom gevoel. Anderzijds moet je je ook niet van je sokken laten praten. Veel kinderen willen in de pauze het liefst filmpjes kijken maar dat is niet de bedoeling. Het eetmoment is een moment van rust en daarna spelen we buiten. Die afspraken moet je dan dus ook handhaven.”

Niet de juf spelen
Rukiye (31 jaar) helpt al bijna 10 jaar tijdens de lunchpauzes op scholen. Met haar ervaring helpt ze de nieuwe collega’s vaak op weg. “Welke afspraken gelden verschilt per school. Dat krijg je als je begint allemaal goed uitgelegd. Vooraf krijg je een informatiemap en later kun je ook meedoen met speciale trainingen.” Sarah-Noor: “In het begin loop je ook samen met een collega. Dus je staat er nooit alleen voor.”

Luisterend oor
Dat Rukiye dit werk al lang doet is omdat ze er echt van geniet. “Een heel leuk moment is altijd de start van een dienst. Als iedereen verzamelt en we even bijpraten. We hebben een heel leuk team. Met veel verschillende mensen, leeftijden en achtergronden. Af en toe doen we ook een borrel of activiteit. Maar ook het werk zelf kan heel betekenisvol zijn. Door een luisterend oor te bieden bijvoorbeeld. Zonder dat ik het zelf wist heb ik op die manier een keer een pestsituatie in school opgelost. De moeder van het gepeste kind kwam me later in tranen bedanken op het schoolplein. Dat zijn echt mooie momenten.”

Hoeveel je wilt werken bepaal je als medewerker van de tussenschoolse opvang zelf. 
“Vijf keer per jaar wordt mijn beschikbaarheid voor de komende periode gevraagd,” vertelt Sarah-Noor. “Dus je kunt heel flexibel je beschikbaarheid opgeven.”.

Is je belangstelling gewekt en lijkt het je leuk om de lunchtijd op een basisschool te begeleiden? Meld je dan aan via netwerktso@ooada.nl. Op verschillende scholen in Amsterdam Zuid en Centrum kun je aan de slag. Samen overleggen we welke plek en welke dagen het beste bij je passen.