Nieuws

Hek op Maxisweg is dicht en blijft dicht

Het hek dat IJburgers toegang verschafte tot de Overdiemerweg naar de Maxis (en de A1) is weer dicht. Dat blijft in principe zo, totdat de oostelijke ontsluiting van de wijk gereed is (naar verwachting in 2011). Al jaren geleden is met de eigenaar van het terrein, Nuon, de afspraak gemaakt dat alleen bouwverkeer met bestemming IJburg van maandag tot en met vrijdag van de weg gebruik mag maken. Dat het hek de afgelopen tijd ook voor ander verkeer openstond was een tijdelijke situatie, aldus een woordvoerder van Projectbureau IJburg.

Dat de mensen die gewend zijn geraakt aan het gebruiken van de weg, knap teleurgesteld zijn, begrijpt de woordvoerder goed. “Wij hebben het hek de afgelopen maanden inderdaad open gelaten. Dat kwam omdat het steeds werd gesloopt en repareren veel tijd en geld kostte. We wisten dat bus 66 nog voor het begin van de herfst over de nieuw aangelegde bussluis zou gaan rijden en we besloten daarom het hek pas definitief te herstellen als de buslijn in gebruik zou worden genomen. Dat was afgelopen maandag 24 augustus het geval. Nu blijft het hek definitief dicht tot de oostelijke ontsluiting klaar is.”
Het sluiten van de weg is ook van belang voor de veiligheid van de IJburgers. Projectbureau IJburg wil het zware bouwverkeer scheiden van het normale verkeer. Daarbij is al vanaf het begin van de bouw van de wijk gezegd, dat er pas een begin zou worden gemaakt met de zogeheten ‘tweede fase’ als er ongeveer 7.000 woningen in gebruik zouden zijn genomen en dat het pas op dat moment ook echt noodzakelijk zou zijn om een tweede ontsluiting te hebben. Niet van gevaar ontbloot is verder het feit dat het verkeer zijn weg zocht over het Nuon-terrein. Niet alleen – zo meent de bedrijfsdirectie – zijn de wegen op het terrein veel te slecht om al het verkeer te dragen, maar vormen de onder die wegen doorlopende kabels en leidingen eveneens een niet te verwaarlozen risicofactor.

Dennis Straat, coördinerend stadsdeelwethouder IJburg vindt de situatie erg vervelend: “Ik ben hier ook niet blij mee. Het gebruik van de route werd tot nu toe gedoogd. Nu de weg is afgesloten, kunnen de bewoners en bezoekers van IJburg alleen via de snelweg de wijk in en uit. Dat leidt tot langere reistijden en ergernis. Over de files op de A10 maak ik me echt zorgen. Ik ben graag bereid om samen met de gemeente Diemen en Nuon te zoeken naar een oplossing. Maar wat je er verder ook over kunt zeggen: de afgesloten weg loopt over het bedrijfsterrein van Nuon; het is geen openbare weg. Met andere woorden: als stadsdeelwethouder kan ik niet zomaar even roepen, dat de boel opengegooid moet worden. Ik kan alleen maar geweldig mijn best doen.”