Nieuws

Havenfestival op zaterdag 4 juni

Zaterdag 4 juni vindt in de haven van IJburg het nautisch getinte Havenfestival plaats. Watersportvereniging IJburg, zeilschool IJburg, Reuringmarkt- en havenondernemers slaan de handen ineen voor een feest dat zijn weerga niet kent.

Het is die dag al vroeg bedrijvig in de haven. Om 8.00 uur klinkt het startschot voor Zeilen om Ierst (een van de toekomstige Marker Wadden). De zeilschepen varen uit om na een wedstrijd over 40 mijl pas in de middag weer terug te keren.

Activiteiten op het water
Om 10.00 uur gaat het festival echt van start. Kinderen kunnen zeilles krijgen en verder is er suppen, flyboarden en aquaballen. Klassieke schepen liggen klaar om bewonderd te worden.

Op het grasveld zijn activiteiten voor kinderen, zoals knutselen en dollen op het twaalf meter lange springkussen. Jeugdtheaterschool TIJ verzorgt twee voorstellingen. Karel Baracs, De Verhalenman, is spreekstalmeester en brengt zelf ook een verhaal.

Livemuziek
Op de omringende kade kunnen de landrotten zich uitleven. Behalve een markt met eten, drinken en snuisterijen zijn er tal van kramen met nautische spullen en gadgets. Onder anderen Rien de Wolf Outdoor en Watersport en de Oesterman hebben een kraam en er zijn zeemeerminnenstaarten te koop.

Alle terrassen zijn open. Op de Oostkade staan een buitenbar en een podium, waar de Weespertrekvaartmannen spetterende zeemansliederen laten horen en diverse dj’s een show geven. Ook dit jaar ontbreken de poffertjes en befaamde friet van Glenn niet.

Organisator Antoinette Poortvliet: “Het Havenfestival laat IJburg op z’n allerbest zien. Als de zon schijnt – en ik meen dit echt hoor – waan je je in de haven even in Saint-Tropez. De Watersportvereniging en zeilschool IJburg brengen deze dag sportiviteit op het water. Dat is een meerwaarde van het festival.”

Havenfestival, 4 juni, 10.00–18.00 uur. Programma op Facebook: ‘Havenfestival IJburg’.
Die dag bestaat ook Reuring, de wekelijkse zaterdagmarkt in diezelfde haven, precies een jaar.