Nieuws

Haven officieel geopend door minister Cramer van VROM

Zaterdag 27 juni heeft minister Jacqueline Cramer van VROM de eerste verenigingshaven van IJburg officieel geopend. De minister werd door het bestuur van Watersportvereniging IJburg in de haven ontvangen op zeilschip de Titaan en toegesproken door voorzitter Toine Heijmans. Haar openingshandeling – het doorknippen van een lint met ballonnen – ging gepaard met scheepsgetoeter en water gespuit.

Het openen van de haven vormde een onderdeel van de eerste editie van festival Net uit het IJ. De minister liet zich ook uitgebreid rondleiden over het festivalterrein, waar onder meer live optredens en een ondernemersmarkt plaatsvonden.


De haven is de eerste ter wereld die is gebouwd is van duurzaam Accoya hout. Accoya hout is een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout. Het patent van deze uitvinding ligt bij een Nederlands bedrijf, dat er in 2008 de duurzaamheidprijs mee won. Het hout – even duurzaam als tropisch hardhout, maar van ‘gewone’ bomen gemaakt – is afkomstig van speciaal voor de houtindustrie geteelde bossen en kan een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van het tropisch regenwoud.