Nieuws

Haal een bordje bij de buurman

Thuisafgehaald.nl is een van de vele leuke aspecten van onze deeleconomie. Via deze website kun je thuiskoks in de buurt vinden die een maaltijd ‘over’ hebben. Een leuke manier om buurtbewoners te leren kennen en ideaal voor wie een keer geen zin of tijd heeft om te koken. de Brug neemt een kijkje in de keuken van enthousiaste thuiskoks in Oost.

‘Natas’ – Soembawastraat – palak panir €5,75

Thuiskok Natasja heeft voor ons palak panir (Indiase kaas) gemaakt. Bij binnenkomst in de knusse woonkamer op de eerste verdieping staat de keuken blauw en gaat het brandalarm net af. “Het frituren ging even iets te hard.”

“Twee jaar geleden heb ik me aangemeld als kok op Thuisafgehaald.nl. Ik vond het een mooi concept en het leek me leuk om af en toe te kokkerellen voor een klein bedrag. Al vrij snel kreeg ik een aanmelding, maar die persoon kwam niet opdagen. Daarna heb ik nog wel één of twee aanvragen gehad, maar toen kwam het mijzelf niet uit. Jullie zijn dus in principe mijn eerste klant.

Een paar jaar geleden heb ik in Amsterdam-Zuid een ayurvedische kookworkshop gevolgd. Daar heb ik palak panir leren maken. Ayurvedisch betekent dat het hindoe-eten is, het is vegetarisch met allemaal verschillende kruiden zodat alle smaken erin vertegenwoordigd zijn: zoet, zuur, zout.

Panir is eigenlijk een snelle manier van kaas maken. Ik heb twee liter volle melk gebruikt om een bolletje kaas te krijgen. De melk heb ik laten koken en daarna heb ik er yoghurt bij gedaan. Vervolgens heeft de kaas in een theedoek uitgehangen. Omdat ik vaak curry’s maak, had ik alle kruiden voor dit recept al in huis: kurkuma, cayennepeper, gedroogde koriander en fenegriek.”

Thuisafgehaald 4
‘Lutzpot’ – Reinwardtstraat – couscous vol verse groenten, dadels, amandelen & tzatziki – €5,00

Thuiskok Emiel Lutzpot is één van de fanatiekste koks op Thuisafgehaald.nl. Hij is werkloos en koken is zijn grootste hobby. Vanavond maakt hij couscous. In zijn huis in de Dapperbuurt ontvangt hij ons in zijn keurige keuken. Aan tafel zit zijn vrouw en op de bank speelt zijn zoontje een computerspel.

“Sinds een week of vijf ben ik heel actief op Thuisafgehaald.nl en het loopt steeds beter. Soms maak ik wel 25 tot 30 maaltijden op een dag. Dan staat er hier om 18.00 uur een hele rij in de gang. Ik heb hotelschool gedaan en ik vind het erg leuk om voor mensen te koken. Mijn plan is om iets te starten in Oost, een afhaal-houtoven-pizzeria bijvoorbeeld.

Ik sta om acht uur op en begin dan meteen met koken. Boodschappen doe ik op de Dappermarkt, bij de Turk en bij de Lidl. Rijk word ik er niet van. Je kan er wel wat op verdienen, maar dat is minimaal. Ik zie dit vooral als een mooi opstapje om straks een eigen zaak te openen. Zo bouw ik een klantenkring op. Bijna iedereen die bij mij iets komt halen, komt terug, soms zelfs meerdere keren per week.

Ik zie veel twintigers die net werken, verder singles, maar ook komen er vaders en moeders voor hun hele gezin maaltijden afhalen. Iedereen is super stipt en keurig. Mensen komen met eigen bakjes om het eten in te doen en bellen als ze iets later zijn.”

Thuiskoks in Oost, geneugten van de deeleconomie. “Staat er om 18.00 uur een hele rij in de gang.”
‘Tony’s Kitchen’ – Celebesstraat – Surinaamse rijsttafel €6,25

Naast zijn fulltime baan bij het Leger des Heils kookt Ton Niessen drie tot vier keer per week voor twee personen extra. Koken is voor hem pure ontspanning. Als we binnenkomen staat de eettafel vol bakjes en schoteltjes van de Surinaamse rijsttafel die we hebben besteld. Hij onderbreekt zijn eigen avondeten – met het bord op schoot voor de tv, samen met vrouw en baby – om de maaltijd in te pakken.

“Ik heb de koksopleiding gedaan, maar als kok heb ik nooit gewerkt. Wel blijft het mijn grote hobby. Het leuke vind ik dat je concreet resultaat hebt. Ik vind het ontzettend leuk om dingen uit te proberen. Dan vraag ik aan Surinaamse collega’s hoe zij bepaalde gerechten maken en dat noteer ik in mijn kookschriftje. Ik houd van internationale gerechten: Marokkaans, Thais, Frans, maar ook gewoon Nederlands.

Winst maak ik er nauwelijks op. Het lukt me net om uit kosten te komen. Op den duur zou het wel leuk zijn om mijn eigen maaltijd eruit te krijgen, dat ik en mijn gezin gratis kunnen eten door mijn kookkunsten.

Mijn klanten zijn vooral hoogopgeleide mensen die weinig tijd hebben om zelf te koken en uitgekeken zijn op de afhaalmaaltijden van Albert Heijn. Zij vinden het handig om uit hun werk eten af te halen. Ook komt er wel eens een student die aan zijn scriptie bezig is.”
Thuisafgehaald 1