Nieuws

Groenmarkt op Kattenburg en het Marineterrein, ‘meer groen helpt tegen de hittestress’

Zondag 21 april kleuren Kattenburg en het Marineterrein groen. Met een feest voor en door de buurt én een Groenmarkt staat de dag in het teken van duurzaamheid, planten, biodiversiteit en verbinding.

De dag begint met een ontbijt in het Scheepvaartmuseum. Om 12.00 uur is de officiële opening van de Groenmarkt op het Kattenburgerplein. Centraal thema van de tientallen kramen is de vergroening van de buurt en stad.  Er zijn workshops, kinderactiviteiten, rondleidingen, muziek, kunst en foodtrucks.

Organisator Erna Leussink wil met de Groenmarkt meer bewustzijn rondom het belang van groen creëren. “Meer groen helpt tegen de hittestress, waar de stad in de steeds warmere zomers mee kampt en vermindert de problemen met afvoer van regenwater. Daarom geven we gratis planten weg en adviseren we bezoekers hoe ze hun balkon, tuin of buurt duurzaam kunnen vergroenen. Natuurlijk is voor een duurzame stad meer nodig dan alleen groen. Recyclen, circulariteit, goede voeding, duurzame energie zijn allemaal belanglijk en komen aan bod op de Groenmarkt.”

Mirjam Sloots van de stichting Huis van Verbinding werkte samen met de buurt om de Groenmarkt te organiseren. “Hun betrokkenheid en het sociale component maakt de markt zo bijzonder. Het samenkomen en samen leren op de markt versterkt het buurtgevoel. Zo werken we niet alleen aan een duurzame stad, maar ook aan duurzame relaties in de buurt. Na afloop van de markt, verdwijnen de kramen terwijl het nieuwe groen en de nieuwe verbindingen blijven.”