Nieuws

Gregory van der Wiel: Kampioen op IJburg

Eén IJburger kan zeggen dat-ie Nederlands kampioen voetbal is, en dat is Gregory van der Wiel (23). Zondag 15 mei won hij met Ajax de strijd om het kampioenschap in de eredivisie tegen FC Twente: 3-1. Voor Gregory was het zijn eerste titel. “Niet normaal. Een dag om nooit meer te vergeten.”

We ontmoeten Van der Wiel op IJburg in zijn ouderlijk huis, om half een ’s nachts. Geen gebruikelijke tijd voor een interview. Ook niet voor de voetballer. Als ik win, dan doe ik het, beloofde hij ons. En hij hield woord, ondanks z’n drukke schema. Als dat dan ’s nachts is, dan maar ’s nachts. De volgende ochtend zou hij met Ajax op trainingsstage gaan naar de VS. Geen tijd te verliezen dus.

“Wat een fantastische dag was het zondag. Ongekend. Eerst die spanning van thuis spelen en per se willen winnen. Als dan het fluitsignaal klinkt… Zo’n apart gevoel. Dat je weet dat je echt gewonnen hebt. Mijn beste moment? De voorzet op Siem de Jong, die toen 1-0 maakte.”

Na de huldiging kwam de busrit. Met al die mensen langs de kant. En daarna het feest op het Museumplein. “Geweldig. Gekkenhuis. Een dag om nooit meer te vergeten.” Ooit hoopt Van der Wiel nog wel bij een Europese topclub te spelen. Maar niet nu. “Ik verheug me enorm op het komende seizoen bij Ajax,” zegt de rechtsback. “Ver komen in de Champions League.”

Maar ook met Oranje, waar Van der Wiel een vaste kracht is, hoopt hij komend jaar hoge ogen te gooien. Het Europees Kampioenschap vindt dan immers plaats. Gregory: “Om goed te kunnen voetballen heb je talent nodig. Maar je moet er ook hard voor werken. En gedisciplineerd leven. Dat vind ik niet erg, ik ben het ook gewend. Mijn talent, dat heb ik van God gekregen.” Geloof je in God? Zachtjes: “Jawel.”

Idolen heeft de rechtsback nooit gehad. “Op dit moment vind ik Messi de beste voetballer. Ik hou gewoon van aanvallend voetbal.” Het is ook dát spelletje dat hij nog steeds het leukste vindt. Lachend: “En het gevoel van de overwinning.” Om sterker te worden en fit te blijven, komt de voetballer ook na een trainingsdag veel in de gym. “Dat is niet verplicht; ik doe dat voor mezelf. Niet voor niks heb ik al twee jaar geen blessures gehad.”

Een jaar of zes geleden kwam Van der Wiel met zijn moeder, stiefvader en drie jongere zusjes op IJburg wonen. Hélemaal niks, vond-ie het. “Wat moest ik op IJburg? Ik ben opgegroeid in Osdorp. Mijn vrienden woonden daar, mijn school stond daar.” Maar langzamerhand begon hij het er toch leuk te vinden. “Ik leerde hier ook mensen kennen. We gingen voetballen in de binnentuin. Het werd gewoon gezellig.”

“Nu vind ik het heerlijk op dit eiland. Het is dicht bij de stad en toch zit ik zo op de snelweg. In 10 minuten ben ik op de club. Ik heb mijn eigen appartement, met mijn familie in de buurt. Waarom zou ik in het centrum gaan wonen? Dat is maar gedoe, ook met je auto. Hier is het rustiger; dat is beter voor mij. Bovendien staan hier moderne huizen. Dat vind ik prettig.” Hij trekt een vies gezicht. “Ik hou niet van oude huizen.”

Naast voetbal heeft Van der Wiel nog één grote passie. “Muziek. Ik hou van rap, hiphop en R&B. Elke dag ben ik wel nummertjes aan het downloaden. Mijn laatste aanwinst: Lil’ Wayne.” Maar ook Trey Songz en Chris Brown zijn favoriet. Is muziek een heimelijk genoegen of gaan wij nog wat merken van zijn liefde voor muziek? “Mmmmm. Het zou kunnen gebeuren dat ik een paar liedjes ga maken. Maar dat horen jullie dan nog wel.”

Ineens, tijdens het maken van de foto, klinkt er getoeter op straat. Er stopt een busje; het is inmiddels 01.30 uur. Hé man, wat doe je, zegt een stem. Jij moet spelen met het Nederlands elftal volgende week. Je moet slapen, man! Hahahaha. Gregory lacht mee. Het busje rijdt alweer door. “Weet je wie dat was? Diego Biseswar, een speler van Feyenoord. Met hem speelde ik in de jeugd bij Ajax.”

Een Feyenoorder in Amsterdam IJburg, midden in de nacht? Het moet niet veel gekker worden.

Door Linda van den Dobbelsteen

Bio
Gregory Kurtley van der Wiel (3 februari 1988) begon als jongetje te voetballen bij RKSV DCG in Sportpark Ookmeer. Op zijn zevende deed hij mee aan de talentendagen bij Ajax, waar hij in de jeugdopleiding kwam. In 2005 belandde hij, na een uitleenperiode aan FC Haarlem, in Ajax A1. Op 11 maart 2007, nota bene tegen FC Twente, debuteerde rechtsback Van der Wiel in het eerste elftal. In 2009 speelde hij zijn eerste wedstrijd voor het Nederlands Elftal, waar hij inmiddels een vaste kracht is.

Foto: Van der Wiel om 01.30 uur op de IJburglaan, vlak voordat hij voor een trainingsstage naar de VS vertrok.