Nieuws

Grafische Werkplaats Amsterdam-Oost verhuist 8000 kilo aan letters, drukpersen en inkt

Grafische Werkplaats Amsterdam verhuist dit voorjaar, na 17 jaar fijn vertoeven in Oost, de werkplaats naar de NDSM-werf in Noord. Alle kleine ondernemers en culturele instellingen aan Molukkenstraat 200 moeten plaatsmaken voor winkels en kantoren. GWA vertrekt dus noodgedwongen, maar zeker ook vol goede moed. Het is tijd voor nieuw avontuur op ruig terrein.
De verhuizing behelst naar schatting 3400 kilo aan loden letters, 4500 kilo aan persen en honderden kilo’s aan papier en inkt. GWA | NDSM PRINT wordt opnieuw een goed geoutilleerde werkplaats voor letterpress, zeefdruk, grafiek, boekbinden en typografie. De stichting blijft zich inzetten voor behoud van grafisch erfgoed door het geven van cursussen en workshops in ambachtelijke grafische technieken.

GWA is in 2004 opgericht door letterzetters en drukkers die het materiële en immateriële erfgoed in rap tempo zagen verdwijnen. Sindsdien verzorgt de stichting educatie aan schoolkinderen, particulieren, studenten en kunstenaars op het gebied van ambachtelijke druktechnieken. GWA wordt gedragen door een grote groep liefhebbers en vrijwilligers, en zorgt voor continuïteit door projecten als ‘Meester zoekt Gezel’. Daarin worden ontwerpers opgeleid tot werkplaats-assistenten die weer doorstromen naar de functie van docent en/of werkplaatsbeheerder. 

GWA Grafische Werkplaats Amsterdam, na 15 april 2021: NDSM-plein 27, contact@grafischwerkcentrumamsterdam.nl.