Kunst en Cultuur in Oost

Graffitifun: Een brave vorm van street art en graffiti kunst

Mijn eerste kennismaking met graffiti was een afbeelding van een mannetje dat met zijn neus over een muurtje hangt. De tekening intrigeerde me omdat het zo eenvoudig en treffend was. Het stond begin jaren tachtig op een muur van het gymlokaal, tussen enkele doodles en tags. Ik probeerde het mannetje vaak op een papiertje na te tekenen en het werd voor mijn gevoel mijn eigen creatie.

Halverwege de jaren tachtig nam de graffiti in Nederland een hoge vlucht. Het ontwikkelde zich van een vandalistische uitingsvorm tot gewaardeerde kunst. Op de NDSM-werf en onder de Amsterdamsebrug bij het Flevopark zijn daarom plekken aangewezen waar legaal graffiti gespoten mag worden. De brug is op Google Maps te vinden als de Graffitifun Hall of Fame.

Michel Steers is oprichter van Grafittifun en vertelt dat hij in zijn jeugd met graffiti in contact kwam. “Ik vond het al snel een waardevolle kunstvorm en ben me erin gaan bekwamen. Graffiti zit nu diep in mij, als een soort verslaving. Het is een bezigheid waarin je jezelf volledig kunt verliezen. Als je een piece maakt, zit je in je eigen wereld en vergeet je alle zorgen.” Zo’n twintig jaar geleden besloot Steers zijn passie met anderen te delen en workshops graffiti te gaan organiseren.

Op een zonnige zaterdagmiddag is het een drukke bedoening onder de brug. Groepjes kinderen lopen enthousiast met spuitbussen rond tussen de brugpijlers. Ruby is negen jaar geworden en viert hier haar verjaardagsfeestje. “Het leek me leuk om een keer een creatief uitje te doen. We kregen eerst uitleg over techniek en ook dat je niet overal zomaar mag spuiten. Daarna mochten we zelf aan de slag. Normaal mag je niet overal graffiti spuiten, maar hier wel.” 

Wat had ik vroeger graag zo’n legale muur gehad. Ik vond graffiti prachtig, maar durfde niet illegaal te spuiten. Wellicht is het ook maar beter zo. Ik had waarschijnlijk het mannetje gemaakt en dat zou niet echt origineel zijn geweest. Het mannetje bestaat namelijk al meer dan tachtig jaar, heet Mr Chad en wordt nog steeds overal in de wereld op de muren aangetroffen. Alleen wist ik dat toen nog niet.

Meer info over Grafittifun.