‘Huh?’ Als ik de afkorting CPO laat vallen aan de keukentafel krijg ik een lege blik terug. Ik moet erbij zeggen dat deze term gemiddeld één keer per maand valt aan de keukentafel. Sommige af-kortingen beklijven niet. CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Een CPO is een mini-woningbouwvereniging. De opkomst van het CPO en het particulier opdrachtgeverschap zijn de laatste strohalm voor de woningzoeker met een gemiddeld inkomen. Sinds de privatisering van woningbouwverenigingen is dit de enige manier om in Amsterdam aan een betaalbaar huis te komen. Woningbouwverenigingen hadden ooit een filantropische achtergrond, maar ergens is het misgegaan. Goddank is er nu het CPO! Je moet als deelnemer wel geduld hebben en dol zijn op vergaderen.
Ik stond een keer met potentiële opdrachtgevers, een echtpaar, bij een kavel te kijken. Tijdens het gesprek was hij constant aan het rammelen met zijn autosleutels en op afstand spiegels en ramen van de nieuwe leasebak te bewegen. Zij keek elke minuut op haar telefoon en voerde tussendoor een paar telefoongesprekken. Ze dachten wel binnen een jaar turn key-klaar te zijn. Wat zou ik die mensen graag neerzetten in een vergadering van een CPO! Reken gerust op drie, vier jaar voordat je de sleutel om kan draaien. P.S. Met die opdrachtgevers is het niets geworden.
Nu over Het Open IJnde, het gebouw op Steigereiland-Zuid dat ik vorige maand op deze plek al noemde: de ontwerpers zijn NAT Architecten en MOPET architecten uit Amsterdam. Dit is het meest geslaagde en mooiste resultaat van een CPO dat ik tot nu toe gezien heb. De architecten hebben de regie strak in handen gehouden. En minder goede ideeën van deelnemers resoluut de kop in gedrukt, zo stel ik mij voor. Alleen op die manier kom je tot een echt goed gebouw in een CPO.
De ligging aan het water en de oriëntatie op zon en uitzicht zijn leidend geweest in het ontwerp. Daarnaast is het collectieve aspect hier ook echt van de grond gekomen. Een gat in het gebouw, ter hoogte van de eerste verdieping, verbindt de straat met de waterkant. De ontsluiting van de woningen op de bovenste twee lagen loopt via de collectieve ruimte in het gat, dat weer uitloopt in een terras met uitzicht op het water en de straat. Een glijbaan en trappen in de vorm van een amfi-theater verbinden het terras op de verdieping met een terras aan het water. Voor de veertig kin-deren die er wonen is dit een fantastische plek om op te groeien.
Het Open IJnde, Steigereiland: 4,5 van de 5 sterren.