Nieuws

Gezellige Blue Zone Dinner-avond bij restaurant I-Grec: ‘Bijdragen aan gezonder en vitaler leven’

Op 3 februari vond in het Griekse restaurant I-Grec op IJburg voor de tweede keer het zogenoemde Blue Zone Dinner plaats. Aan een lange tafel konden gasten genieten van een gezonde maaltijd, terwijl ze tussendoor werden geïnformeerd over gezond eten en bewust leven. De avond werd volgens Griekse traditie afgesloten met de Ikariotiko-dans. “Het is een droom van ons.”

Zogenoemde blue zones zij plekken op aarde waar veel mensen in goede gezondheid een heel hoge leeftijd bereiken. Onderzoekers duiden deze gebieden (in onder meer Japan, Californië, Griekenland en Costa Rica) aan als ‘blauwe zones’. 
Jeroen en Natasja van het restaurant organiseren de avond. Ze komen vaak op het Griekse eiland Ikaria, zo’n blauwe zone. “Niemand kijkt daar op de klok. Ze doen maar wat, zeggen ze zelf. Er is veel saamhorigheid, mensen zorgen voor elkaar, doen regelmatig een dutje en bewegen veel buiten. En ze eten op een bepaalde manier. We snappen wel dat we hier niet precies zo kunnen leven. Maar we kunnen wel wat van de Ikarianen leren. Het gaat vanavond in de eerste plaats om goed en gezellig eten. Maar we willen ook graag infomeren. Onze droom is het om bij te dragen aan een vitaler en gezonder leven voor iedereen.”

Er zitten veel buurtgenoten aan tafel, maar ook bijvoorbeeld Paul en zijn dochter Laura uit IJsselstein. Paul: “Dit evenement kwam ik tegen op een website over Blue Zones. Het leek me interessant. Ik ben ook bewust met voeding bezig.” De Griekse Marina is regelmatig gast bij I-Grec, en kan zelf goed koken. Ze bereidde voor deze uitverkochte avond onder meer de kikkererwten-citroensoep en een voortreffelijk kokos-chocoladedessert zonder toegevoegde suikers voor.

Tussen de gangen door wordt verteld hoe mensen op Ikaria dan leven en eten, en wat wij hiervan kunnen leren. Gastspreker Janine Jansen, die met haar zus een interessant boek schreef Hartstikke lekker – voorkomen is beter dan genezen, benadrukte onder veel meer: “Levensstijl is het sleutelwoord.” En over olijfolie: “Neem gerust een liter per week.” Ze was de vrolijke noot voor het dessert. Als afsluiter was er, voor wie durfde, een korte Ikariotiko-dansles van Jorgos. “Beter dan de sportschool,” hijgde iemand lachend.

Hoe ziet dat gezonde dieet en die levensstijl er dan uit? Op maandag 2 maart is het volgende Blue Zone Dinner bij I-Grec, om 18.30 uur. Aanmelden via info@restaurantigrec.nl of met een whatsapp-berichtje naar 06-12090606.

De afsluitende dans.
Natasja en Jeroen (op de voorgrond).