Sport

Genoeg wind om te surfen

De wind gebruiken om vooruit te komen. Controle, vrijheid, snelheid. Surfen zit in de lift, en bij Surfcenter IJburg is er meer vraag dan ooit naar de lessen. Initiator Frank van Zwieten is blij dat het nieuwe seizoen weer is geopend.

Het eerste dat Van Zwieten (51) ’s ochtends doet is naar buiten kijken: schijnt de zon? En hoe hard waait het? Hoe meer deze elementen aanwezig zijn, des te gelukkiger hij is. Want dan is het ideaal weer om te surfen. Hij geeft les, verhuurt materiaal en kijkt tevreden toe hoe alle sportievelingen het IJmeer bedwingen.

De twee seconden-regel
Surfen is al van jongs af aan zijn grote passie. Op zijn werk keek Frank vanuit het raam tegen een windmolen aan. Als die begon te draaien, werd hij altijd enorm onrustig. Hij nam de tijd op: als de windmolen binnen twee seconden helemaal rond was, wist hij dat er genoeg wind stond om te gaan surfen. En als het werk het toeliet ging hij snel naar de Ouderkerkerplas om een rondje te varen. Soms kwam hij met nog natte haren een vergadering binnen.
“Hier wil ik meer mee doen, voelde ik. En op een avond viel mij, geïnspireerd door de unieke ligging van Amsterdam, pal aan het IJmeer, plots een briljant idee binnen: een surfcenter op IJburg. Het gaf mij zo’n kick dat ik de hele nacht nog door lag te fantaseren. De volgende ochtend zat ik stuiterend aan het ontbijt. Doen! zei mijn vriendin meteen. Daarna is het snel gegaan. De gemeente ondersteunde mijn plan, en een plek was er al; aan het strandje aan de Bert Haanstrakade stond immers al een container van watersportvereniging IJburg. Ruim een halfjaar later gaf ik mijn eerste les.”

Ontwikkeling van materiaal
Vroeger leerden mensen surfen op een soort keukendeur met een laken als zeil. Of een kussensloop als het echt begon te waaien. Maar de ontwikkeling van het materiaal heeft een grote vlucht genomen. Daar is Frank erg blij mee. “Ik investeer graag in hoogwaardig, licht en stabiel materiaal. Op deze manier raak je minder snel vermoeid. En iedereen kan zo snel progressie maken. Van beginner tot gevorderde, en van kinderen tot ouderen – er komt zelfs af en toe een vrouw van in de tachtig jaar bij ons langs om een rondje te surfen.
Negenennegentig procent van de mensen die hier komen zijn blij. Het is toch een soort uitje, een vakantiedag. Veelal komen ze met glinsterende ogen het water af. En blijven ze na afloop nog even napraten in de hangmatten of aan de tafeltjes. Dan ben ik intens tevreden. Dat ik er, door iets te doen wat ik zelf zo leuk vind, voor kan zorgen dat zoveel andere mensen om hun hobby kunnen uitoefenen.”

Gratis clinics op 16 juni
“Sinds dit seizoen hebben we een extra container, en dus meer stallingsruimte beschikbaar voor surfboards van mensen buiten IJburg. Dat is fijn. En ik zou het leuk vinden als er hierdoor een soort ‘community’ kan ontstaan. Van mensen die dit als vaste surfplek hebben. Immers, er is, met dertig kilometer aan water, ruimte genoeg. Ook willen we dit jaar catamarans gaan verhuren. Maar, de eerste prioriteit nu is ons jubileumfeest op zondag 16 juni. Ter ere van het vijfjarig bestaan. Met onder meer gratis clinics, een fanfare en lekkere hapjes en drankjes gaan we er alles aan doen om er een feestelijke, en hopelijk zonnig, dag van te maken.”

Het surfcenter is ieder weekend geopend. Vanaf volgende maand ook op de woensdag- en vrijdagmiddag. Meer info: www.surfcenterijburg.nl.