Nieuws

Geluidsscherm en start herontwikkeling Zeeburgereiland

Op vrijdag 26 februari hebben Maarten van Poelgeest, wethouder van Ruimtelijke Ontwikkeling en Waterbeheer en Dennis Straat, portefeuillehouder IJburg van stadsdeel Zeeburg, het startsein gegeven voor de bouw van het geluidsscherm langs de A10 op het Zeeburgereiland. Met de plaatsing van dit geluidsscherm is de eerste zichtbare stap gezet in de herontwikkeling van het Zeeburgereiland. Het scherm van transparant glas, wordt 6 meter hoog en bijna 600 meter lang. Het komt langs de A10, vanaf de Zeeburgertunnel tot in de bocht van de oprit. Volgens planning is de bouw van het scherm in juni gereed.

Het geluidscherm is nodig om woningen op het Zeeburgereiland te kunnen bouwen. Het scherm zorgt ervoor dat het geluid van de A10 wordt afgeschermd. Wethouders Van Poelgeest en Straat groeven – beiden in hun eigen graafmachine, en daarmee afgeschermd van de gierende wind uit het zuidwesten – de symbolische geul op de dijk langs de A10. Van Poelgeest: “Zeeburgereiland is een stepping stone: het verbindt IJburg met de stad. De bouw van het geluidscherm is een belangrijke stap in de ontwikkeling van dit eiland. We gaan een wijk maken waar mensen zich thuis voelen.”
Igor Roovers, directeur Projectbureau IJburg, verantwoordelijk voor de plannen: “We zijn hier begonnen met het verplaatsen van een rioolzuiveringsinstallatie. Daarna hebben we de gebouwen gesloopt. Nu gaan we bouwen. Amsterdam is een bruisende stad. Het Zeeburgereiland zal net zo gaan bruisen.”
De komende jaren wordt Zeeburgereiland ontwikkeld tot een complete stadswijk met wonen, werken en recreatie. De RI-O (voormalige terrein van de Rioolwaterzuiveringsinstallatie Oost) is het eerste deelgebied waar gebouwd wordt. De identiteit van RI-O wordt sterk bepaald door de drie oude silo’s van de rioolwaterzuiveringsinstallatie die een nieuwe functie krijgen. In de twee westelijke silo’s komt het Annie M.G. Schmidthuis, een groot cultureel centrum, met restaurant en speeltuin op het dak. Op RI-O komen ongeveer 1850 woningen, zowel sociale huur als marktwoningen en zelfbouwkavels. De buurt krijgt een levendig karakter met een hoog wooncomfort. Er komen veel voorzieningen in de buurt waaronder drie voetbalvelden, een sporthal, basisscholen, middelbare scholen, kinderdagverblijven en naschoolse opvang.