Nieuws

‘Geld verdienen met je mening’

Aan de rand van Oostpoort, in wat eerst een directeurswoning en later het politiebureau was, zit nu het kantoor van Respondenten.nl. Hier worden consumenten – van jong tot oud, van ver en uit de buurt – uitgenodigd om reclamecampagnes, producten, websites en diensten te beoordelen. “Mensen die meedoen worden bij ons echt in de watten gelegd.”

Merel Macedo (44) en Yvette Huitema (43) zijn eigenaren van een wervingsbureau voor respondenten. Ze studeerden samen, konden toen al goed samenwerken en het leek altijd een logisch gegeven dat ze ooit samen een bedrijf zouden runnen. In 2003 richtten ze hun bedrijf Respondenten.nl op, waarmee ze uiteindelijk eind 2015 neerstreken in Oostpoort.

Macedo: “Respondenten zijn personen die meewerken aan marktonderzoeken. De mening van consumenten is voor bedrijven heel belangrijk. Zij moeten weten of in de praktijk klopt wat ze achter de muren van hun kantoren bedacht hebben.”

“Respondenten – mensen zoals jij en ik – vinden het vaak erg leuk om te doen.” Huitema wijst naar wat dozen in de gang. Er zitten zakken chips in, die door consumenten getest moeten worden. “Mensen mogen hun mening geven, of meedenken over een campagne.” Dat gebeurt rond de tafel tijdens een groepsdiscussie of in individuele interviews. En ook wel – de laatste tijd zelfs wat vaker – op een speciale locatie. Macedo: “Zo hebben we laatst een groep vrienden namens een biermerk met een marketeer de kroeg in gestuurd.” Ook dit keer, zoals altijd, tegen een vergoeding. “Voor een gesprek van een uur ontvang je al snel 40 euro.”

Het kantoor biedt uitzicht op de straten van Oostpoort. De locatie bevalt het duo uitstekend. Niet alleen de buurt is fijn. Ook het pand, met zijn vele kamers, is perfect. “De parkeergarage is top en onze klanten zijn erg dol op deze buurt.” Waarom? Huitema: “Omdat je hier een goede afspiegeling van Nederland vindt.”

Huitema en Macedo zijn altijd op zoek naar nieuwe respondenten. Wie weet is het ook iets voor jou. Wil je meedoen? Meld je dan aan op respondenten.nl.

Dit is een verhaal uit de special Beleef het in Oost! (in samenwerking tot stand gekomen).