Nieuws

Geef je mening: Nieuwe plannen voor twee bruggen over het IJ

Er ligt een vernieuwd voorstel voor twee bruggen over het water, met daarbij een voetgangerstunnel. De inspraakperiode is gestart, er volgen nog diverse informatieavonden. 
Dagelijks steken nu zo’n 70.000 mensen het IJ over met een pontje. Voor fietsers en voetgangers is dat eigenlijk de enige optie. Ondertussen varen er jaarlijks ook nog zo’n 160.000 schepen door het IJ. En de komende jaren wordt het alleen maar drukker. 
Het voorstel is daarom nu om twee bruggen over het IJ aan te leggen: aan de westkant van de stad (tussen de Houthavens en NDSM) en aan de oostkant (tussen Azartplein en de Johan van Hasseltweg). Deze bruggen moeten in elk geval toegankelijk zijn voor fietsers, voetgangers en bij voorkeur openbaar vervoer. Bij het voorstel hoort nog een aparte voetgangerstunnel, tussen Centraal Station en de Tolhuistuin in Noord.
Tot en met 31 oktober 2021 kun je laten weten wat je van het voorstel vindt. Op amsterdam.nl/sprongoverhetij staat alle informatie, ook over de informatiebijeenkomsten. Na de inspraakperiode moet de gemeenteraad nog instemmen met de plannen.