Nieuws

‘Gedag zeggen kan altijd, toch?’

Zondag 22 maart en de familie zit buiten. Het uitzicht is verstild en weids, de zon warm. “Wie kan nou zeggen dat ’ie voor de deur een bijna-privéstrandje heeft en aan de overkant uitkijkt over een groot park?” Nou dan. Marco woont op een van de mooiste plekken van Oost.

Zijn blok op Rieteiland is een ‘gemengd blok’ met huurwoningen voor mindervaliden, in de vrije sector en sociale huur. Dat gaat prima. “We wonen hier al tien jaar, en met plezier. Hij wil maar zeggen: goed contact ligt aan jezelf. “Gedag zeggen kan altijd, toch?” Marco is beslist een goede buur. Bij mooi weer komt iedereen bij hem borrelen.

Het huis heeft vier woonlagen. Beneden een keuken en eetkamer, op de eerste is het zitten en werken – “die ene vierkante meter kantoor is de enige plek echt van mezelf, de rest is vooral van de kinderen”. Op de tweede en derde verdieping slaapt, doucht en wast de familie.
Drie trappen. Dan moet je niet je telefoon boven laten liggen? Susie: “We zijn heel praktisch geworden. Op elke verdieping hebben we opladers en stofzuigers.”

Eenmaal boven zegt Marco: “Wij zijn niet te chic ingericht. Ons interieur is ‘honderd procent leven’.” In de keuken hangen anders twee behoorlijk klassieke schilderijen. Trots: “Gemaakt door mijn opa, schilderen was zijn hobby.”

Maar buiten vinden ze het toch het fijnst. Het uitzicht, het gras. Het kan niet anders of dit is hun walhalla.

Rieteiland, IJburg
Marco (46) met vriendin Susie (32), zoons Dylan (7) en Justin (4) en hond Ziva (2)
Type woning: vrije sector huur
Woonoppervlak: 156 m2
Fijnste plek: buiten

Binnenkijken bij een buur
In Oost is het veelzijdig wonen. Vinex-, volks- en waterbuurten lopen hier kriskras door elkaar. De mensen vinden dat nog leuk ook. Maar hoe wonen zij? In Leef! enkele portretten.

Lees hier meer ‘Binnenkijken bij…’