Nieuws

Gecontroleerd zwemwater in Oost

Zo’n tien procent van het officiële zwemwater in Nederland is op dit moment vervuild met blauwalg. Wat is blauwalg ook alweer, en hoe zit het nu met het officiële zwemwater in Amsterdam Oost? We schreven er al eerder over: In Amsterdam Oost is voorlopig alleen strand Blijburg een door de Provincie Noord Holland erkende officiële zwemplek. Daar is het water op dit moment schoon.

In open water kunnen bacteriën zoals blauwalg voorkomen die zich vooral ontwikkelen bij warme temperaturen. Je kunt er onder meer huiduitslag van oplopen, of diarree van krijgen. De Provincie Noord-Holland controleert de kwaliteit van het zwemwater eens per twee weken. Dat wil zeggen: alleen op die locaties in Noord Holland die officieel als zwemwater zijn aangemerkt. In Amsterdam Oost is dat voorlopig alleen strand Blijburg. Als er daar iets met het water aan de hand is, maakt de Provincie dat onmiddellijk bekend. Via hun website, maar ook via waarschuwingsborden ter plaatse.

Er wordt in Oost op heel veel plekken in open water gezwommen, maar er wordt dus lang niet overal gecontroleerd. Wie zeker veilig wil zwemmen, bekijkt eerst de waterkaart van de Provincie. Op alle andere plekken waar je in de plomp springt, doe je dat op eigen risico.

Het Diemerparkstrand verdient de status van officiële zwemlocatie waarschijnlijk vanaf 2013. In samenwerking met de Provincie heeft stadsdeel Oost daar alvast gezorgd voor een veilige afbakening en voor voorzieningen. Als er iets met het zwemwater is, worden er daar – net als op de andere officiële locaties – borden geplaatst.

Op de waterkaart van de Provincie zie je precies waar zich de officiële zwemplekken bevinden, én wat de actuele kwaliteit van het water is.

Van de website van de Provincie Noord Holland, het waarschuwingssysteem

Bij een waarschuwing is er een gering gezondheidsrisico. Vooral kwetsbare groepen (jonge kinderen, oudere mensen) wordt afgeraden te gaan zwemmen. Behoort u niet tot die groepen, dan kan zwemmen geen kwaad, zolang u geen water binnenkrijgt.
Bij een negatief zwemadvies kunt u beter niet gaan zwemmen. De kans dat u ziek wordt is dan redelijk groot.
Bij een zwemverbod is het risico dat u ziek wordt zo groot dat zwemmen voor niemand is toegestaan.

Er geldt in heel Amsterdam op dit moment (20-08-2012) een waarschuwing in verband met blauwalg voor:
– Nieuwe Meer westzijde, Oeverlanden te Amsterdam
Er geldt op dit moment (20-08-2012) een negatief zwemadvies in verband met blauwalg bij:
– Varkensbaai, Sloterplas te Amsterdam