Nieuws

Foto-expositie in Betondorp, wandelend langs vijf verhalen

Op vrijdag 17 mei opende Jan-Bert Vroege, stadsdeelbestuurder Oost, Journeys to a Home, een unieke foto-expositie in Betondorp. Op vijf locaties in de wijk vertelt de internationaal bekende fotograaf César Dezfuli vijf verhalen. De expositie laat zien hoe nieuwe Amsterdammers die hun thuisland zijn ontvlucht in Oost hun leven opnieuw opbouwden. 

De expositie geeft een antwoord op waar de geportretteerden vandaan komen, welk leven zij achter lieten en wat hen tegenwoordig in het dagelijks leven bezighoudt.
Stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege: “Dit soort laagdrempelige projecten in de buurt maken kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk. Geen formele toegangsprotocollen, geen entreekosten, enkel het bewonderen van creativiteit en expressie. Bovendien biedt het de mogelijkheid om door de wijk te wandelen en dat is absoluut een aanrader want het is een unieke buurt met geschiedenis en een eigen verhaal. Een prachtige start voor de viering van 100 jaar Betondorp.”

Fotograaf Dezfuli werkte al eerder met dit thema voor een ander project: Passengers. Deze fotoreportage werd in 2023 bekroond met een World Press Photo Award. Journeys to a Home kan worden gezien als vervolg op dit project. Met behulp van stadsdeel Oost, Eigen Haard en made.in.betondorp (een sociaal en cultureel platform voor de buurt) is het project op touw gezet. 

De tentoonstelling, gratis toegankelijk, is tot zondag 16 juni van donderdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Het startpunt van de wandeling is de Groene Lotus, een creatieve ruimte en winkel op Brink 28. Zie ook activiteiten.amsterdam.nl/foto-expositie-journeys-to-home/.