Ingezonden

Forteiland Pampus opent seizoen, jaar in het teken van voedsel

Vanaf 1 april is Pampus weer open. Dit jaar staat het eiland in het teken van voedsel(voorziening). Aten de soldaten van vroeger er vooral ingeblikte noodrantsoenen, nu eet je van verse moestuinoogst en wordt er gekookt volgens de principes van slow food en biodiversiteit. Er kan weer geproefd worden op het Werelderfgoed-eiland. Bijvoorbeeld tijdens Lentelicht en de Eilandtafel.

Dat Pampus eind 19e eeuw in de voormalige Zuiderzee gebouwd is op een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug (een stuwwal uit de voorlaatste ijstijd) is maar bij weinigen bekend. Die uitloper zorgde voor een ondiepte in het water en kreeg in de Gouden Eeuw de naam het Pampus. Zwaarbeladen handelsschepen kwamen er vaak vast (voor Pampus) te liggen.

Pampus nu is een fossielvrij forteiland dat draait op zon, wind en biogas. Je hebt er bijvoorbeeld ‘dikke Bertha’, een stalen koe die voedselresten omzet in duurzaam gas. Vanaf april kun je dit met eigen ogen aanschouwen. Van dinsdag tot en met zondag is Pampus open. Je kunt er rondwandelen, een interactieve route volgen en onder meer een virtuele ballonvlucht maken.

Pampus trakteert
Wie de nieuwsbrief volgt krijgt er de komende tijd een lekkere verrassing cadeau.

Foto: Maarten van Haaff