Nieuws

Flitskraken met spoedontruiming beëindigd

Vijf panden in de Transvaalbuurt zijn vanmorgen ontruimd. Twee weken eerder werden de panden, leegstaande sociale huurwoningen van woningbouwcorporatie Ymere, gekraakt. De krakers stelden in een persbericht de panden in de Tugelablokken te hebben bezet om te demonstreren tegen de privatisering van de sociale huursector.

De Tugelablokken worden gesloopt of gerenoveerd door Ymere. Na renovatie en nieuwbouw worden de woningen deels vrije sector, deels sociale huur en deels verkocht. Nu zijn alle woningen in de oude blokken waar de kraken plaatsvonden nog huurhuizen in de sociale huursector.

De gekraakte woningen stonden enkele maanden tot enkele weken leeg. Volgens Ymere zouden de woningen worden opgeknapt voor een volgende huurder. Een van de panden was zelfs al toegewezen. Twee andere gekraakte woningen aan de Tugelaweg zijn gereserveerd voor ex-asielzoekers met een verblijfsstatus.

De spoedontruiming had, behalve dan een overdaad aan ME’ers in de straten rond de Tugelablokken, weinig om het lijf: in minder dan een uur waren alle vijf de woningen ontruimd en werd een hand vol nog slaperige krakers afgevoerd richting politiebusje.

Bij eerdere ontruimingen in Oost, ondervond de politie meer weerstand. Bij de ontruiming van de Valreep was de ME de hele dag bezig om door de barricades te komen. Ook in de Pieter de Vlamingstraat in de Dapperbuurt, afgelopen voorjaar, duurde de ontruiming van een wrak gebouw van de Key enkele uren en zat de straat na afloop onder de verf van de verfbommen die de krakers uit de ramen hadden gegooid.