Nieuws

FlexBieb is nu ook infopunt IJburg

De FlexBieb aan het IJburgse Ed Pelsterpark is alweer zo’n tweeënhalf jaar actief. Het initiatief begon als vulling van een gat in de markt (geen continue bibliotheek op IJburg) en in een plint (een bedrijfsruimte in Blok 17 die al jaren leegstond). Zitjes, koffie, thee, computers en printers waren er vanaf de start, een paar weken later was de eerste Flex Night Live een feit, met schrijver-journalist Toine Heijmans als gast.

De ‘FlexBiebers’ – een team van twintig tot dertig vrijwilligers onder toezicht van een stichting – breidden hun aanbod gaandeweg uit met debatten, games, een boekpresentaties, een heuse Filosofieclub voor kinderen en meer. Ook werd de ruimte buiten openingstijden steeds vaker verhuurd aan lokale koren, VvE’s en andere clubjes en organisaties.

Afgelopen donderdag 19 november vond, na een informatiemiddag over zorg in de wijk, de aftrap van het Infopunt IJburg plaats. Dat is in feite een ‘analoog verlengstuk’ van het digitale platform www.halloijburg.nl. Wie iets wil weten over voorzieningen in de buurt maar geen computer heeft, daar niet handig mee is of de informatie niet op halloijburg en andere media vindt, kan naar binnen stappen bij de FlexBieb. De medewerkers helpen met zoeken. Komen ze er samen niet uit, dan is er een uitgebreide zoekfunctie op de voornoemde website. Die zoekfunctie is de afgelopen weken gemaakt door halloijburg-ontwikkelaar Michel Vogler en een aantal FlexBieb-mensen.

De zelfsturende organisatie wil zich steeds meer concentreren op het thema ‘ont-moeten, delen, versterken’. Bewoners en anderen vinden elkaar in een gezellige, ontspannen omgeving (‘ont-moeten’, dus), delen informatie, kennis, spullen, en versterken elkaar zo. Dat delen en versterken is bijvoorbeeld van toepassing op Sara’s Strijkservice; zie het interview elders in deze krant. Ook werkt de FlexBieb samen met het Huis van de Wijk, de Binnenwaai, OBA IJburg en anderen en wil ze steeds meer – zo veel mogelijk gratis –workshops en lab-achtige bijeenkomsten organiseren, voor en door buurtbewoners. Vanaf begin 2016 vinden er regelmatig ontmoetingen plaats tussen leden van de bestuurscommissie van stadsdeel Oost, VvE’s en alle anderen die langs willen komen om te praten over actuele IJburgse thema’s. De kwaliteit van de geschonken koffie (alleen voor leden…) gaat omhoog en zo nemen de vrijwilligers nog wat maatregelen om hun multifunctionele centrum nog laagdrempeliger te maken. Flex!

Door Joris Vermeulen

Meer over de Flexbieb.